Hugh Grant maar één scène leuk

Nine months. Regie: Chris Columbus. Met: Hugh Grant, Julianne Moore en Robin Williams. In 54 theaters.

Begint de honderdjarige steeds verder af te takelen? Na een uitgebreide reeks tiener- (Karate Kid), kinder- (Home alone) en babyfilms (Look who's talking), komt de filmindustrie nu met de prenatale komedie Nine months - niet toevallig van dezelfde Chris Columbus die de twee Home Alone's regisseerde.

Nine months laat zien hoe het leven van het zorgeloze rijkeluisstel Samuel (Hugh Grant) en Rebecca (Julianne Moore) in de war raakt als zij onverwacht zwanger blijkt. Terwijl kinderpsychiater Samuel in zijn rode Porsche juist oreert over onbezonnen ouders (“Om te mogen autorijden moet je examen doen, maar elke idioot kan zomaar vader of moeder worden”) zit Rebecca naast hem hardop haar overtijd-dagen te tellen en concludeert dan dat ze zwanger is. Hij schrikt er zo van, dat hij de macht over het stuur verliest en tegen een truck botst. “Je wilt het kind niet, hè”, vraagt zij ten overvloede.

Het zijn de onverbiddelijke regels van de industriefilm: eenmaal zwanger wordt de vrouw een brave broedkip vol moedergevoelens, terwijl de man twijfelt en ijsbeert. Om vervolgens, volgens de ijzeren wetten van de komedie, in het laatste bedrijf vrouw en kind (liefst een zoon) toch in de armen te vallen.

Columbus heeft geen poging gedaan zich aan dit schema te onttrekken of er zelfs maar op te variëren. De film zet alles op het komische talent van Hugh Grant en dat is niet zo groot. Hollywood heeft Grant uit Engeland laten halen na het verrassende succes van Four weddings and a funeral. Daarin was hij inderdaad erg leuk, maar beslist niet komisch. Het scenario liet hem als verstrooide student een beetje jongensachtig grijnzen en vrijen met Andie MacDowell en bedacht daar een kleurrijke groep mensen omheen die voor de vrolijkheid zorgde.

In Nine months moet de arme Grant voortdurend met zijn ogen rollen van verbazing, over zijn broekspijpen struikelen van opwinding en schreeuwen van schrik. Probeer dan maar eens grappig te zijn. Een door monsterlijke meisjes overbevolkt en opnieuw zwanger gezin staat hem daarbij terzijde, evenals de pas-geïmmigreerde Russische verloskundige (Robin Williams), die tot nog toe alleen met apen en ratten heeft gewerkt.

Echt leuk is eigenlijk maar één scène. Als de twee echtparen-in-verwachting gaan winkelen in een speelgoedwinkel en daar slaags raken met een dinosaurus die reclame staat te maken.

    • Bas Blokker