Herstel Philips geeft AEX-index stevige impuls

AMSTERDAM, 18 OKT. Op een rustige beurs was Philips vanmorgen in herstel. Het elektronicafonds trok met een koerswinst van 1,40 gulden op 71,90 de graadmeter van de beurs omhoog. De AEX-index noteerde rond het middaguur 457,95 punten, een winst van 1,38 punt.

AMSTERDAM Philips vertoont de laatste weken een onrustig koersverloop. Gistermiddag nog maakte het fonds een duikeling na tegenvallende cijfers van IBM. Beleggers waren bang dat een tegenvaller in de computerbranche de succesvolle halfgeleider-produktie van Philips onder druk zou zetten.

Na bestudering van de resultaten bij IBM is Philips toch weer in trek, concludeerde vanmorgen een beurshandelaar. “De raad van bestuur van IBM heeft een uitleg gegeven die Amerikaanse beleggers vertrouwen in de toekomst heeft gegeven. Het is juist de springerigheid van beleggers uit de Verenigde Staten die ook de koers van Philips momenteel maakt en breekt.”

Andere fondsen op de Amsterdamse beurs kampten vanmorgen met de lagere dollar. Het koersverlies bleef echter beperkt tot dubbeltjes.

De obligatiemarkt was positief met een gemiddelde koerswinst van twintig cent tot een kwartje. De dertigjarige staatslening (7,5 procent) kreeg er zelfs 65 cent bij. De tienjarige 7,25 procent lening noteerde 18 cent hoger.

Koninklijke Olie verloor vanmorgen 20 cent op 195,20, evenals KLM op 53,80 en Stork leverde 30 cent in op 38,20. Kopieermachinefabrikant Océ liet 70 cent liggen op 92,10.

Randstad Holding, dat uitzendwerk zal verzorgen tijdens de Olympische Spelen in Atlanta, noteerde daarentegen 20 cent hoger op 73.

Op de Europese valutamarkten is de koers van de Amerikaanse dollar vanmorgen verder gedaald. Om 12.00 uur werd in Amsterdam 1,5804 genoteerd in vergelijking met een slotkoers van 1,5860 gisteren. De dollar gaf ook terrein prijs aan de Japanse yen. De koers kwam op de wisselmarkt in Tokio ondanks steunaankopen van de Japanse centrale bank onder de grens van 100 yen.

De dollarhandel was in afwachting van maandcijfers over de Amerikaanse handelsbalans, die vanmiddag zouden worden gepubliceerd. NEW YORK Op Wall Street sloot de Dow Jones-index gisteren met een winst van 11,56 punten op 4795,94 punten.

Talloze bedrijven brachten gisteren hun derde-kwartaalresultaten naar buiten, maar beleggers wisten niet goed hoe zij dit spervuur aan berichten moesten beoordelen. Dat kwam hoofdzakelijk omdat de financiële prestaties nogal uiteen liepen.

Veel belangstelling was er voor het het computerbedrijf Sun. Sun steeg 6,375 dollar op 65 dollar doordat de cijfers stukken beter waren dan verwacht.

IBM werd in de loop van de dag geconfronteerd met een koersdaling van 1,25 dollar tot 92,75 dollar nadat het computerconcern een pittig verlies had bekendgemaakt, al was dat het gevolg van een forse voorziening voor de aankoop van Lotus. Later krabbelde de koers op, wat tevens bijdroeg aan de winst van de Dow Jones-index.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs richtte de koersdaling van de dollar vandaag weinig schade aan. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde met 20,63 punten ofwel ruim 0,1 procent tot 17.895,97. De omzet kwam uit op 250 miljoen aandelen.