GIA stelt 4 eisen aan regering Frankrijk

PARIJS, 18 OKT. De Gewapende Islamitische Groep (GIA) heeft Frankrijk vier eisen gesteld. De voorwaarden, waar Parijs aan moet voldoen wil de huidige bommencampagne ophouden, zijn een dag na de ontploffing van een nieuwe treinbom in Parijs gepubliceerd in de krant Het Midden-Oosten, die in Londen verschijnt.

Het GIA, dat de verantwoordelijkheid voor de campagne heeft genomen, is een afsplitsing van het islamitische reddingsfront FIS, dat de eerste ronde van Algerijnse verkiezingen eind 1991 had gewonnen. Daarna nam het huidige militaire bewind de macht over. Over drie weken worden de eerste verkiezingen gehouden sinds deze machtsovername.

Volgens de arabische krant Het Midden-Oosten zou het GIA annulering eisen van het voor zondag aangekondigde gesprek in New York van president Chirac met de Algerijnse president Zéroual. Verder moet Frankrijk alle financiële hulp aan Algerije stopzetten en ieder diplomatiek contact met het zittende bewind opschorten “totdat de wettige regering is gevestigd”. Tenslotte moet Parijs de Algerijnse verkiezingen (16 november) veroordelen.

Een officiële Franse reactie was aan het eind van de ochtend nog niet gegeven. Deskundigen zouden het eisenpakket als authentiek aanmerken.

Gisteren verklaarde premier Juppé al in de Assemblée Nationale dat de ontmoeting Chirac-Zéroual volgens plan zou doorgaan. De Franse president wil zijn Algerijnse collega opnieuw op het hart drukken dat een nationale dialoog met alle stromingen in Algerije noodzakelijk is. Parijs heeft overigens steeds volgehouden dat niet het bewind in Algerije, maar het Algerijnse volk financieel wordt gesteund in zware tijden.

Vandaag lag het regionale treinverkeer in en rond Parijs herhaaldelijk stil omdat in verschillende treinen en stations bommeldingen moesten worden onderzocht.

De aanslag, die gistermorgen plaatsvond in het ondergrondse gedeelte van de regionale RER-trein, was volgens de justitie mogelijk opnieuw bestemd voor het grote station Saint-Michel, waar de treinen van de metro en de RER bij elkaar komen. Op 25 juli ontplofte op dat station de bom die de huidige serie treinbommen inleidde. Van de mensen die gisteren verwondingen opliepen lagen er vandaag nog acht in het ziekenhuis. Vijf van hen zijn er ernstig aan toe maar zij zijn niet meer in levensgevaar. Ruim twintig gewonden konden koryt na de aanslag na medische behandeling naar huis.

Pag.5: Doelwit bom was mogelijk ministerie

Toen vielen zeven doden en 84 gewonden. Mede omdat de explosie tussen twee stations plaatsvond, vielen gisteren geen doden. Vandaag lagen nog acht gewonden in het ziekenhuis. Vijf van hen zijn er ernstig aan toe maar voor hun leven wordt niet gevreesd. 21 Gewonden konden gisteren na medische behandeling naar huis.

De bom van gisteren was net als die van 25 juli in het station van Saint Michel, gebaseerd op een soort camping-gas-fles en getuigt van een zorgwekkend professionalisme. Veiligheidsdiensten veronderstellen dat dit keer misschien niet het toeristisch Parijs, maar diplomatiek Parijs het doelwit was. Het Musée d'Orsay is nog gesloten 's morgens vroeg, maar de halte is ook die van het ministerie van buitenlandse zaken op de Quai d'Orsay.

Minister Debré (binnenlandse zaken) heeft versterking van het 'Plan Vigipirate' aangekondigd. Meer militairen zullen aan de politie worden toegevoegd om openbare gebouwen en stations te bewaken. In tegenstelling tot de dag waarop de gezochte Khaled Kelkal (6 oktober) werd dood geschoten, deed Debré nu geen uitspraak over mogelijke daders. Een gisterochtend kort na de explosie aangehouden Noordafrikaan is inmiddels weer vrijgelaten.

De gemeentelijke gezondheidsdienst van Parijs heeft gisteren psychologische hulpverlening beschikbaar gesteld. De meeste mensen die voor het bereiken van hun werk afhankelijk zijn van trein en metro veranderen hun gewoontes overigens niet.

    • Marc Chavannes