Gevecht om Ierse Aran Energy

De Noorse staatsoliemaatschappij Statoil heeft gisteren een bod van 198 miljoen Ierse pond (505 miljoen gulden) uitgebracht op haar Ierse branchegenoot Aran Energy. Dit bod overtreft een eerdere offerte van het Amerikaanse olieconcern Atlantic Richfield Company (Arco). Hoewel Aran openlijk had gesolliciteerd naar Noorse hulp om zich de Amerikanen van het lijf te houden, reageerde het bedrijf terughoudend.

Aran liet weten het bod van Statoil “te verwelkomen”, maar adviseerde de aandeelhouders hun stukken vast te houden tot duidelijk is of Arco hoger wil gaan. De Ieren willen kennelijk het onderste uit de kan. Arco kwam op 21 augustus met een ongevraagd bod van 157 miljoen pond en verhoogde dat vorige week maandag tot 178 miljoen pond (455 miljoen gulden).

Statoil toonde zich teleurgesteld over de reactie van Aran. De Noren noemen hun bod “genereus”, vooral gezien het feit dat het 78 procent hoger is dan de beurswaarde van Aran vóór het bod van Arco in augustus. Toch houdt Statoil de mogelijkheid open meer te bieden als Arco zijn bod opschroeft. Aran Energy is vooral interessant wegens zijn oliereserves in het veld Schiehallion bij de Shetland-Eilanden.