Films uit Cuba, Chili en Mexico in Rotterdam

ROTTERDAM, 18 OKT. Het groots opgezette Festival van Latijns-Amerikaanse film en literatuur, dat van 18 tot 25 oktober in Rotterdam gehouden wordt, begint opvallend genoeg met een film die is gebaseerd op verhalen van de Egyptische Nobelprijswinnaar Nagieb Mahfouz: El callegon de los milagros (De steeg van de wonderen) van de Mexicaanse regisseur Jorge Fons. Onder de circa 20 andere lange speelfilms die de komende week hun Nederlandse première zullen beleven, is niet alleen de geslaagde bewerking die de Engelse regisseur Michael Radford maakte van een boek van de Chileense auteur Antonio Skármeta (Il Postino, met Philippe Noiret als Pablo Neruda in Italiaanse ballingschap), maar ook het trio Zuidamerikaanse films dat voor het recente filmfestival van Venetië geselecteerd was: de iets te wijdlopige grotestads-tragedie Sin remitente (Zonder afzender) van de Mexicaan Carlos Carrera, de Argentijnse road movie Caballos salvajes (Wilde paarden) van Marcelo Piñeyro, en de aanstekelijke komedie Guantanamera van de Cubaanse regisseurs Tomás Gutiérrez Alea en Juan Carlos Tabio, wier Fresa y chocolate (1993) ook op het festival te zien is.

Het 'Festival Latinoamericano' wordt georganiseerd door het Filmfestival Rotterdam, Lantaren/Venster, en Poetry International, dat twaalf Latijns-Amerikaanse prozaschrijvers heeft uitgenodigd. De schrijvers, onder wie Eduardo Galeano en Antonio Skármeta, zullen voorlezen en optreden in talkshows, en houden een inleiding bij hun favoriete recente Latijns-Amerikaanse film. Het programma voorziet verder in een hommage aan Julio Cortázar (24 okt) en een retrospectief van twaalf films van de grondlegger van de Braziliaanse Cinema Nôvo, Nelson Pereira dos Santos. Meer informatie in de programmakrant of bij Lantaren/Venster in Rotterdam (010-4361311).

    • Pieter Steinz