Dover wapent zich tegen Franse 'invasie'

LONDEN, 18 OKT. Negenhonderddertig jaar nadat de Normandische hertog Willem de Veroveraar Engeland onderwierp, dreigen de Fransen zich opnieuw meester te maken van Britse bodem. De districtsraad van de havenstad Dover heeft de hulp ingeroepen van de koningin-moeder, die de Engelse zuidoostkust in haar hoedanigheid van Lord Warden of the Cinque Ports tegen een buitenlandse invasie moet beschermen. In een brief vraagt de burgemeester van Dover, James Wood, alles in het werk te stellen om te voorkomen dat de haven wordt opgekocht door het Franse Calais.

“Dover is Brits en moet Brits blijven”, heeft ook de zangeres Vera Lynn al laten weten. Met het lied 'White Cliffs of Dover' zong zij de Britse troepen in de Tweede Wereldoorlog moed in. “Dover was het laatste wat de soldaten van Groot-Brittannië zagen als ze ten strijde trokken. Het was ook het eerste wat ze zagen als ze terugkeerden.” Volgens de bejaarde zangeres is het behoud van zo'n Brits symbool opnieuw een oorlog waard.

De deining over Dover is ontstaan omdat de Britse regering de haven van Dover wil privatiseren. Een datum voor de verkoop wordt binnen enkele maanden verwacht. De Franse gemeente Calais heeft al grote belangstelling getoond voor een meerderheidsbelang.

De huidige beheerder van de haven, de Dover Harbour Board die in 1606 door koning James I is opgericht, verzet zich fel tegen verkoop. Volgens de Board kan privatisering alleen maar leiden tot massa-ontslagen en tot scheuring van de historische banden tussen haven en stad. Een woordvoerder van de kamer van koophandel van Calais zegt dat de Franse stad zich uitsluitend uit defensieve overwegingen over Dover wil ontfermen. De economie van Calais is voor eenderde afhankelijk van de Anglo-Franse veerdiensten. “Als Dover in vijandige handen komt, kan dat Calais ernstig schaden.” De woordvoerder wijst er ook op dat dat de rollen zes eeuwen geleden omgekeerd waren. De Engelsen hielden Calais van 1347 tot 1558 bezet.