Alanis Morissette zingt klokkend onder massa zwarte krullen

Concert: Alanis Morissette. Gehoord: 17/10 Melkweg, Amsterdam.

Het verhaal van Alanis Morissette is dat van een zingend tienersterretje dat haar geboorteplaats Ottawa, Canada, verliet om zich in het rock 'n' roll-leven van Los Angeles te storten. Ze overleefde het en bracht dit jaar, inmiddels 21 jaar oud, een cd met zelfgeschreven rock-songs uit die na vijf weken in de Amerikaanse Top 10 binnenkwam en een single, 'You Oughta Know', die deze zomer maanden op nummer één heeft gestaan. Morissette werd meteen uitgenodigd zich bij het reizende popfestival Lollapallooza aan te sluiten, maar bedankte. Ze wilde zich voorlopig liever in kleine zalen aan haar publiek presenteren.

Zo stond Morissette dan gisteravond weer in een (te) kleine zaal, en wel de Melkweg. En al zijn de songs van haar cd Jagged Little Pill muzikaal weinig opzienbarend en tamelijk eenvormig in hun opbouw, Alanis Morissette als uitvoerend zangeres is een sensatie. Vanaf haar opkomst in een pluizig bontjasje en met een misleidende rode pruik beheerste de kleine zangeres het podium.

Er zijn weinig zangers die hun vocale prestaties in overeenstemming kunnen brengen met hun lichamelijke expressie, of andersom. De aandacht ligt doorgaans óf op de zang óf op het ronddansen. Alanis Morissette daarentegen koppelt een machtig stemgeluid aan een onbeheerst maar betoverend lichamelijk vertoon. Verstrikt in een massa zwarte krullen, die na het afzetten van de pruik tevoorschijn kwamen, kromde en strekte ze zich, liep in een eigen versie van Michael Jacksons moon walk heen en weer en drong haar muzikanten naar de uiterste randen van het podium.

Behalve energieke kent Morissette ook geëxalteerde momenten: dan heft ze haar armen in vervoering en kijkt bezwerend naar boven. Haar stem is ondertussen niet echt verlokkend maar doordringend en schel. Ze lijkt een zin nooit in één ruk te zingen, klokkend en galmend worden de woorden met scherpe accenten uitgestoten. “Everytime I scratch my nails down someone else's back / I hope you feel it”, dreigt ze in haar hit You Oughta Know. Die nagels heeft ze niet nodig, Morissette zingt als een toverkol die haar vijanden tot in de hel weet te vinden.

    • Hester Carvalho