Akkoord Italiaanse luchtverkeersleiders

ROME, 18 OKT. De Italiaanse luchtverkeersleiders hebben gisteren een akkoord bereikt met de regering dat een einde moet maken aan de vertragingen en aflastingen die het vliegverkeer wekenlang zwaar hebben gestoord. Door stiptheidacties moesten iedere dag tientallen (meest binnenlandse) vluchten worden afgelast. Voor het merendeel gaat het om binnenlandse vluchten. De problemen werden verergerd door mist in het noorden (Alitalia is daar minder goed voor uitgerust dan veel buitenlandse maatschappijen) en door werkzaamheden aan het vliegveld van Rome. Ondanks het akkoord worden voor de komende dagen nieuwe aflastingen voorzien. Voor vrijdag staat een staking van de brandweer gepland. Onder buitenlandse maatschappijen groeit de onvrede, al zorgen de afgelaste Alitalia-vluchten door overboekingen voor extra inkomsten. Over het akkoord met de luchtverkeersleiders is tien maanden onderhandeld. De belangrijkste toezegging van het kabinet is het aannemen van vierhonderd extra mensen. De luchtverkeersleiders hebben toegezegd dat zij tot 1 juli volgend jaar geen stakingen of andere protestacties zullen houden. Het kabinet heeft de aanvankelijk aangeboden loonsverbeteringen verhoogd, al hadden de bonden hoger ingezet. De protestacties, die bovenop de stakingen van piloten en cabinepersoneel komen, hebben het verlieslijdende Alitalia miljoenen guldens gekost. Wegens de aanhoudende arbeidsonrust en de tegenvallende resultaten wil de staatsholding IRI, eigenaar van Alitalia, managing director Roberto Schisano naar huis sturen. Deze blijft zich verzetten tegen zijn ontslag. Morgen moet de raad van bestuur van Alitalia hierover een besluit nemen.