Aanmeldcentrum voor nieuwe asielzoekers op Schiphol eerder open

DEN HAAG, 18 OKT. Staatssecretaris Schmitz (justitie) gaat de opening van een aanmeldcentrum voor asielzoekers op Schiphol vervroegen. Dat heeft zij gisteren in de Tweede Kamer gezegd na vragen van Kamerlid Dittrich (D66).

Schmitz zegde de Kamer toe dat het aanmeldcentrum op de luchthaven in januari wordt geopend. Vorige week ging zij ervan uit dat het nog een half jaar zou duren.

Vorig jaar oktober werden al twee aanmeldcentra geopend aan de grenzen bij Zevenaar en Rijsbergen. Daar wordt binnen 24 uur beoordeeld of een asielverzoek kansrijk is. Als dat niet het geval is, wordt de asielzoeker niet opgenomen in de langdurige procedure. Hij komt dan niet in aanmerking voor een verblijfsvergunning. Asielzoekers die op Schiphol binnenkomen, ontkomen tot op heden aan die 24-uursregeling. Zij belanden allemaal in de asielprocedure.

De Kamer wil dat dat verandert. Een meerderheid liet Schmitz gisteren weten dat asielzoekers van Schiphol per bus naar een van de al bestaande aanmeldcentra zouden moeten worden vervoerd, totdat het centrum op Schiphol is geopend. Schmitz wilde echter geen toezeggingen doen over deze buspendel.

Medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) op Schiphol menen dat mensensmokkelaars op de hoogte zijn van het “lek van Nederland” en asielzoekers bewust zoveel mogelijk via Schiphol naar Nederland proberen te krijgen om de 24-uursprocedure te omzeilen. Schmitz zei gisteren dat zij die zorg “zeer serieus” neemt.

Het ministerie van justitie blijft ervan uitgaan dat het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt dit jaar fors zal dalen. Op basis van de cijfers over de eerste negen maanden van dit jaar handhaaft het departement de prognose van 35.000 asielverzoeken. In 1994 waren dat er nog ruim 52.000. Tot en met september van dit jaar meldden zich 21.297 vluchtelingen. Vorig jaar om deze tijd waren dat er nog 39.000. De daling wordt vooral veroorzaakt door de opening van de twee aanmeldcentra, aldus Justitie.

De meeste asielzoekers komen dit jaar uit Bosnië-Herzegovina (3.142). Dat was ook al het geval in de twee voorgaande jaren. Daarna volgen Somalië (3.054), Iran (2.092) en Irak (1.604). In de eerste negen maanden van dit jaar hebben 30.440 mensen te horen gekregen dat zij Nederland moeten verlaten. In heel 1994 waren dat er 31.185, zo blijkt uit cijfers van de IND.