Aanbod van kansspelen niet verruimd

DEN HAAG, 18 OKT. Er komt geen verruiming van het bestaande aanbod van legale kansspelen. Uiterlijk op 1 januari 1997 moeten de aanbieders van de landelijke loterijen een reclamecode hebben opgesteld. Speelautomaten in snackbars, club- en buurthuizen, videotheken en sporthallen worden verboden. Ook komt er geen experiment met gelduitkerende behendigheidsautomaten.

Dit staat in de nota Kansspelen herijkt, die onder verantwoordelijkheid van staatssecretaris Schmitz van justitie is opgesteld. Schmitz heeft de nota woensdag naar de branche-organisaties gestuurd voor commentaar. De nota zal daarna met het commentaar van de organisaties naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

Vooral de snackbarhouders zijn laaiend over de plannen van het kabinet. Er wordt een golf van sluitingen verwacht nu er 12.500 automaten in deze zaken moeten verdwijnen. Volgens veel Tweede-Kamerleden is een aantal snackbars verkapte gokhallen. Als ze niet kunnen leven van friet bakken, dan moeten ze maar sluiten, zo luidt de mening van de Tweede Kamer.

De automatenbranche vreest dat het drastisch terugbrengen van het aantal gokkasten in de horeca (30.000 van de 50.000 blijven er over) het illegale aanbod zal vergroten. Daardoor zal er sprake zijn van meer gokverslaving, in plaats van minder. (ANP)