Z-Korea doodt infiltrant uit Noord-Korea

SEOUL, 17 OKT. Een gewapende Noordkoreaanse militair is vandaag bij een poging Zuid-Korea binnen te dringen gedood door Zuidkoreaanse grenswachten. Gezocht wordt nog naar eventuele andere infiltranten.

Het incident had plaats vlakbij de 'Brug van de Vrijheid' over de Imjin-rivier die de twee Korea's in het westen scheidt. De brug vormt de enige toegang over land naar de gedemilitariseerde zone en de grensplaats Panmunjom. Twee Zuidkoreaanse militairen die bij de rivier op wacht stonden vingen daar afgelopen nacht om 2 uur signalen van indringers op. “Ik hoorde stemmen in het struikgewas en daarna zag ik vaag een figuur, dicht bij de grond. Toen ik mijn zaklantaarn op hem richtte stond hij op en bracht zijn arm omhoog. Ik had het idee dat hij een handgranaat wilde gooien”, aldus korporaal Chung In Jae die zei dat hij en zijn collega vervolgens het vuur openden.

Toen de dag aanbrak gingen ze op onderzoek uit en vonden het lichaam van een Noordkoreaanse militair, gekleed in een kikvorspak en zwemvliezen. Daaronder droeg hij een nagemaakt uniform van het Zuidkoreaanse leger. Hij had twee M-16 geweren bij zich, een handgranaat en twee rugzakken. Om hem heen waren veel voetafdrukken te zien, waaruit de Zuidkoreaanse autoriteiten afleiden dat er meer dan een indringer was. “Noordkoreaanse infiltranten opereren doorgaans in groepjes van twee of drie”, aldus generaal Chung Hwa Eun van het Zuidkoreaanse leger.

Chung zei ervan uit te gaan dat de infiltrant vanuit de Gele Zee aan de Koreaanse westkust de Imjin in is gezwommen. Ondanks de zeer zware veiligheidsmaatregelen die Zuid-Korea daar al sinds het einde van de Koreaanse oorlog (1953) neemt, wist de Noordkoreaan toch Zuidkoreaans grondgebied te bereiken. Naar aanleiding van de infiltratie is het Zuidkoreaanse leger in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Er zijn 850 extra controleposten opgezet langs wegen die vanaf de grens landinwaarts leidden om te voorkomen dat eventueel metgezellen van de infiltrant alsnog verder Zuid-Korea kunnen binnendringen. Ook wordt langs de rivier de Imjin intensief gespeurd naar andere indringers.

De 248 kilometer lange grens tussen het communistische Noord-Korea en het kapitalistische Zuid-Korea is de zwaarst bewaakte scheidslijn ter wereld. Aan de noordkant zijn naar wordt aangenomen meer dan een miljoen militairen gelegerd. Zuid-Korea stelt daar een troepenmacht van 650.000 man tegenover, die worden ondersteund door 37.000 Amerikaanse militairen. Grensincidenten hebben er veelvuldig plaats, maar de laatste echte infiltratiepoging dateert van mei 1992, toen drie Noordkoreanen werden gedood.

Technisch gesproken zijn de twee Korea's nog steeds in staat van oorlog met elkaar; de Korea-oorlog werd afgesloten met een wapenstilstand, een vredesverdrag is nooit gesloten.

De Zuidkoreaanse president Kim Young Sam, die momenteel in Canada verblijft zei in een reactie op de infiltratiepoging dat het “duidelijk is dat de Noordkoreaanse strategie ten opzichte van het zuiden onveranderd is”. Hij waarschuwde het noorden dat “Zuid-Korea zich zal verdedigen”. (AP, Reuter)