VS 'hopen' dat Claes blijft, Navo zoekt al opvolger

BRUSSEL, 17 OKT. De Amerikaanse minister van defensie, William Perry, heeft gisteren verklaard dat hij hoopt dat de secertaris-generaal van de NAVO, Willy Claes, kan aanblijven, ondanks de beschuldigingen dat hij smeergeld zou hebben aangenomen in de zogeheten Agusta-affaire.

“Ik hoop vreselijk dat hij in staat zal zijn, zijn werk voort te zetten”, aldus Perry gisteren op het Pentagon. “Maar ik moet zeggen dat ik niet beschik over de informatie die het Belgische Hof en het Belgische parlement heeft, dus ik kan geen oordeel vellen.”

Ondertussen zijn, volgens anonieme diplomaten bij de NAVO, besprekingen over de opvolging van Claes in volle gang. “Het gevoel bestaat dat we nu aan het eind van de weg zijn gekomen”, zei een NAVO-diplomaat en hij voegde daaraan toe dat de aandacht er nu vooral op is gericht hoe de NAVO de opvolging van Claes zo pijnloos mogelijk kon laten verlopen. Volgens diplomaten vinden op dit moment informele contacten plaats tussen de hoofdsteden waarbij een inventarisatie wordt gemaakt van de verschillende kandidaten.

De vroegere Deense minister van buitenlandse zaken, Uffe Elleman Jensen, de Nederlandse Eurocommissaris, Hans van den Broek, en de vroegere premier Lubbers lijken als favoriete kandidaten naar voren te komen. Volgens het Amerikaanse dagblad Herald Tribune zijn Lubbers en Elleman Jensen de meest genoemde kandidaten, hoewel Lubbers de steun van de Duitse bondskanselier, Kohl, zou ontberen. Dat was ook vorig jaar juni het geval, toen Lubbers zich zonder succes kandidaat stelde voor de opvolging van Jacques Delors als voorzitter van de Europese Commissie. De Franse president, Chirac, zou echter weer bezwaar kunnen maken tegen de Deen Elleman-Jensen, nadat Denemarken openlijk heeft geprotesteerd tegen de Franse kernproeven.

Volgens bronnen bij de NAVO zal gezocht worden naar een zwaargewicht voor de post. Traditioneel heeft na een groot land een klein land recht op de post (de voorganger van Claes was de Duitser Manfred Wörner, red.).

Claes wil donderdag in het Belgische Parlement verschijnen om zich persoonlijk tegen de beschuldigingen te verdedigen. De Belgische Kamer moet toestemming geven aan het Hof van Cassatie om Claes in beschuldiging te stellen. Een speciale Kamercommissie adviseerde zaterdag dat de Kamer dat besluit moet nemen. Als de Kamer donderdag inderdaad besluit Claes naar het Hof van Cassatie door te verwijzen, wordt verwacht dat Claes aftreedt. (Reuter, AP, AFP)