Vice-premier Zweden kocht chocola van overheidsgeld

STOCKHOLM, 17 OKT. De Zweedse vice-premier, Mona Sahlin (38), heeft zich gisteren verdedigd tegen de beschuldiging van fraude met overheidsgeld, nadat een Zweeds dagblad had onthuld dat zij een overheidsrekening voor representatie-kosten had aangewend voor eigen gebruik.

Het dagblad onthulde vorige week dat Sahlin in de afgelopen vier jaar met een creditcard van de overheid rond de tienduizend gulden zou hebben besteed aan persoonlijke uitgaven als vakanties, kleding, chocola en luiers voor haar kinderen.

Tot dusver was Sahlin, die geldt als een gematigde figuur in de partij die de tegenstellingen tussen de linker- en de rechtervleugel verzoent, de favoriete kandidaat voor de opvolging van premier Carlsson, die in maart volgend jaar ontslag neemt.

Gisteren verklaarde ze tijdens een persconferentie dat ze het besluit om zich kandidaat te stellen voor het leiderschap van de socialistische partij en het premierschap in Zweden, wil uitstellen.

De hevig geëmotioneerde Sahlin zei dat zij slordig was geweest met haar financiële huishouding, maar dat ze geen “oplichter” was. “Ik heb een fout gemaakt, ik heb mijn financiën slecht geregeld, dat spijt me”.

Sahlin was woedend over de manier waarop zij en haar familie waren behandeld door de media door wie zij de laatste dagen werd belaagd. “Jullie slopen mijn slaapkamer binnen met jullie telelenzen, filmden door mijn keukenraam terwijl ik had gevraagd een paar dagen met rust te worden gelaten. Waarom moeten mijn naasten en dierbaren door het slijk worden gehaald?”, aldus Sahlin.

Volgens commentatoren riskeert de socialistische partij splitsing als Sahlin na het ontslag van Carlsson het leiderschap niet op zich neemt. Aangenomen wordt dat voor haar geen goed alternatief bestaat. Een andere mogelijke kandidaat, minister Jan Nygren, zou onvoldoende charisma hebben om de partij naar de verkiezingen te leiden die in 1998 worden gehouden.

De socialistische partij is met name over de Europese politiek ernstig verdeeld. Bij het referendum over toetreding van Zweden tot de Europese Unie, vorig jaar, viel de partij uiteen in voor- en tegenstemmers.

Sahlin zei dat ze niet wist of ze nog partijleider kon of wilde worden. “Om een goede partijleider te zijn, moet ik het vertrouwen hebben en ik weet niet of ik dat heb.” Sahlin heeft het geld waarover het schandaal is ontstaan inmiddels terugbetaald, maar de openbare aanklager van de staat, Klaus Bergendal, overweegt een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar de zaak. (Reuter, AFP)