Tokio wil uitleg over actie van CIA

TOKIO, 17 OKT. Japan is bezorgd en misnoegd over berichten dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA zich bezig heeft gehouden met de onderhandelingen die eerder dit jaar met de Verenigde Staten plaatshadden over de handel in auto's. De Japanse regering zal Washington vragen of de berichtgeving in de New York Times van zondag waar is.

De krant meldde dat functionarissen van de CIA gesprekken hebben afgeluisterd tussen Japanse ambtenaren en vertegenwoordigers van de Japanse auto-industrie. Ze zouden hun bevindingen dagelijks hebben doorgegeven aan de Amerikaanse handelsgezant Mickey Kantor, die namens de VS de zeer moeizame onderhandelingen voerde. Het overleg leidde na lange tijd tot meer toegang voor Amerikaanse auto's en auto-onderdelen op de Japanse markt.

Ryutaro Hashomoto, de Japanse minister van handel die tijdens het auto-overleg in Genève de gesprekspartner van Kantor was, liet gisteren weten dat “dit zeker geen plezierige aangelegenheid is”. Minister van buitenlandse zaken Yohei Kono zou protest bij Washington willen aantekenen als de berichten waar bljken te zijn.

Een van de Japanse functionarissen die bij de besprekingen eerder dit jaar aanwezig was, verklaarde dat “het niet wenselijk is om te spioneren bij bondgenoten. Als het waar is, valt het te betreuren, maar we moeten er zeer zorgvuldig mee omgaan in een gerijpte relatie”. Van Japanse zijde werd overigens wel beklemtoond, dat eventuele spionage geen enkel effect op de uitkomst van het overleg heeft gehad.

Het is niet de eerste maal dat Amerikaanse media de CIA noemen in economische aangelegenheden. In juli schreef The Los Angeles Times dat president Clinton de CIA opdracht had gegeven economische spionage bij de handelspartners van de VS tot topprioriteit te verheffen nu de Koude Oorlog voorbij is. Dit past wel in het voornemen van Clinton om in het buitenlandse beleid voorrang te geven aan de economische belangen van zijn land. (Reuter)