Stichting voor behoud moderne kunst opgericht

AMSTERDAM, 17 OKT. De musea voor moderne kunst hebben onlangs de Stichting Behoud Moderne Kunst opgericht. Doel daarvan is een code te ontwikkelen voor de restauratie en conservering van moderne kunstwerken. De Mondriaanstichting financiert het project, dat tot en met december 1996 loopt. Initiatiefnemer is het Kröller-Müllermuseum.

Ook moderne kunstwerken raken in verval. Meestal schieten traditionele restauratiemethoden daarvoor te kort. Tien kunstvoorwerpen uit de collecties van het Stedelijk Museum in Amsterdam, Museum Boymans-van Beuningen, het Van Abbemuseum, het Bonnefantenmuseum, het Rijksmuseum Twenthe, het Centraal Museum in Utrecht en het Kröller-Müllermuseum worden als eerste onderzocht. Het oudste werk stamt uit 1959. Het meest recente uit 1982. (ANP)