Dit is een artikel uit het NRC-archief

Human interest

'Single luck' het aardigst in tegenstellingen

Single luck, Ned.3, 19.50-20.15u.

Een klein, maar verrassend amusant hoogtepuntje uit het vorige televisieseizoen was voor mij de serie Single luck van NPS-redacteur Tonko Dop, over wereldhits van Nederlandse makelij en de eendagsvliegen die daarbij destijds betrokken waren. Ik zal niet snel vergeten hoe de twee makers van de Tee Set-hit Ma belle amie elkaar nu op vrijwel ieder punt tegenspraken en hoe laconiek Dop hun uitspraken achter elkaar had gemonteerd. Het is dan ook goed nieuws dat vanaf vanavond vier nieuwe afleveringen worden uitgezonden - te beginnen met het Mouth & McNeal-succes How do you do uit 1972.

Sjoukje Smit, alias McNeal, vond het nummer eigenlijk niks (“te weinig muzikaal en te veel huppelepup”), terwijl Mouth, alias Willem Duin, er niet veel zin in had een duo te vormen. Maar ze waren allebei als solist geflopt en Duin had nu eenmaal een vrouw en drie kinderen thuis, zoals hij in een ontroerend openhartig archieffragment in steenkolen-Duits verklaarde.

De tegenstellingen zijn in Single luck altijd het aardigst. Zie bijvoorbeeld hoe Duin zijn gouden platen uit een doos op de zolder van zijn schuur haalt, terwijl Smit haar toenmalige onderscheidingen netjes op een kastje heeft staan. Het oude zeer tussen de twee, veroorzaakt door de breuk in 1974, blijkt nog steeds te bestaan. Duin maakt duidelijk dat hij er nog altijd geen behoefte aan heeft zijn vroegere McNeal weer de hand te schudden.

Volgende week gaat het over een duo dat in stand is gebleven, en ook die oude hit noodgedwongen op het repertoire hield: The Blue Diamonds met Ramona. Die tweede aflevering is aanzienlijk braver, want de broers zitten harmonieus naast elkaar en laten weinig blijken van de wrijvingen die tussen hen hebben bestaan. Daarna volgen nog afleveringen over One way wind (The Cats) en Hocus Pocus (Focus). Maar hopelijk weet Dop er volgend seizoen wéér een paar te maken.