Singapore: strop Barings schuld banktop

SINGAPORE, 17 OKT. Volgens de Singaporese autoriteiten ligt de schuld voor de ondergang van de Britse bank Barings bij het management van de bank.

Dat is de voornaamste conclusie van een onderzoeksrapport over de Barings-affaire dat vandaag door de Singaporese minister van financiën, Richard Hu, werd gepresenteerd.

De Bank of England concludeerde deze zomer dat de schuld voor de ondergang van Barings juist vrijwel volledig bij handelaar Nick Leeson lag. Volgens de Britse centrale bank hadden hoge functionarissen van Barings wel meer kunnen doen om de omvang van de verliezen die Leeson voor de bank leed, te beperken.

In het onderzoeksrapport over de Barings-affaire stellen de Singaporese autoriteiten dat de ondergang van Barings voorkomen had kunnen worden. Maar door “institutionele incompetentie”, een totaal ontbreken van controle binnen de bank en een algemeen gebrek aan kennis over de aard van de derivatenhandel onder het management, ging Barings in februari dit jaar door mislukte miljardenspeculaties van beurshandelaar Nick Leeson failliet.

Het Singaporese rapport is het resultaat van maandenlang onderzoek door Michael Lim en Nicky Tan, twee accountants van Price Waterhouse in Singapore, die in maart dit jaar door het Singaporese ministerie van financiën waren aangewezen. Het duo voerde meer dan zestig gesprekken met in totaal 35 betrokkenen, onder wie het top-management van Baring en voormalig bestuursvoorzitter van de Britse bank, Peter Baring. Volgens de accountants hinderden diverse functionarissen van Barings op verschillende wijze het onderzoek.

Begin september werd het onderzoeksrapport ingeleverd bij minister Richard Hu. De vandaag gepresenteerde conclusies uit het rapport vormen de eerste officiële uitspraak van de Singaporese autoriteiten sinds maart dit jaar.

Het Britse Barings, dat inmiddels bijna geheel is overgenomen door de Nederlandse bankverzekeraar Internationale Nederlanden Groep (ING), ging in februari dit jaar over de kop door risicovolle transacties van Leeson op de Japanse aandelenmarkt begin dit jaar, waarbij hij speculeerde vanuit Singapore. Die transacties leverden een verlies op van circa 840 miljoen Britse pond (2,1 miljard gulden). De 28-jarige Britse handelaar, die destijds vanuit Singapore opereerde, zit inmiddels in een Duitse gevangenis te wachten op uitlevering. Naar alle waarschijnlijkheid zal hij aan Singapore worden uitgeleverd, waar hij berecht zal worden.

Bij de presentatie van het rapport werd tevens bekend dat de Singaporese beurs waar Leeson via Barings Futures Singapore (BSF) handelde, een boete heeft gekregen van ruim zeven miljoen gulden. BFS kreeg de boete, die al in juni aan BFS is opgelegd maar nu pas bekend werd gemaakt, wegens overtreding van de beursregels. BFS maakte geen onderdeel uit van de overname van Barings door ING.

De Singaporese autoriteiten lieten vandaag verder weten dat wordt bekeken of er sprake is van crimineel handelen door mensen in Singapore en of er gronden zijn om die mensen te vervolgen.

    • Max Christern