Scania gaat naar de beurs

ROTTERDAM, 17 OKT. De aandelen van de Zweedse vrachtwagenproducent Scania gaan, mogelijk al op korte termijn, naar de beurs. Dit heeft president-directeur L. Östling van Scania bekendgemaakt bij de presentatie van Scania's nieuw ontwikkelde vrachtwagenserie. Scania is nu nog honderd procent eigendom van Investor AB, de investeringsmaatschappij van de familie Wallenberg. Investor wil een groot deel van haar aandelen Scania afstoten om geld vrij te maken voor het aankopen van belangen in andere ondernemingen. Eerder dit jaar is Scania, qua omvang de vierde truckproducent ter wereld, al afgesplitst van het zwaar verliesgevende auto- en vliegtuigconcern Saab, dit ter voorbereiding op een eventuele beursgang. In tegenstelling tot Saab heeft Scania steeds winst gemaakt. Een in Zweden gepubliceerd onderzoek van McKinsey wijst Scania zelfs aan als de meest winstgevende vrachtwagenfabrikant ter wereld. Of de beursgang van Scania al dit najaar zal plaatshebben, zoals geruchten in Zweden willen, is onzeker. Onderzoek heeft volgens een woordvoerder van Scania Nederland in Zwolle namelijk uitgewezen dat de naam van het bedrijf in de financiële wereld nog nauwelijks bekend is. Het moment voor een beursgang is overigens wel gunstig, omdat Scania net de ontwikkeling van een geheel nieuwe truck-serie, de 4-serie, heeft voltooid.