PTT favoriet voor overname Belgacom

ROTTERDAM, 17 OKT. De kansen voor PTT Telecom op een belang in de Belgische telefoonmaatschappij Belgacom zijn toegenomen nu de combinatie van British Telecom en Bell Atlantic haar kandidatuur heeft ingetrokken.

Gisteren besloot de Brits/ Amerikaanse gelegenheidsalliantie niet langer te dingen naar het “substantiële minderheidsbelang” dat de Belgische overheid te koop aanbiedt. Daardoor resteren nog slechts twee partijen op het lijstje potentiële kopers: het Amerikaanse Ameritech en het verbond van PTT Telecom met de Zwitserse zustermaatschappij Swiss Telecom. Eerder al wezen de Belgische autoriteiten het Italiaanse STET, houdster van Telecom Italia, als gegadigde af.

British Telecom en Bell Atlantic hebben zich teruggetrokken in de race om Belgacom omdat de Belgische overheid haar aanvankelijke opzet 25 procent van de onderneming te verkopen wijzigde in 49,9 procent. Daarvoor zou, aldus analisten, naar schatting zo'n 3 miljard gulden moeten worden uitgetrokken. British Telecom vindt dat te veel, aldus een woordvoerder. “Het is niet zo dat we het geld niet hebben, maar we willen niet al onze eieren in hetzelfde mandje leggen.”

PTT Telecom en Swiss Telecom voeren intussen intensief overleg met de Belgische overheid over de voorwaarden waaronder geparticipeerd kan worden. Volgens een PTT-woordvoerder zijn de belangrijkste punten van overleg de pensioenverplichtingen voor Belgacom-medewerkers, ter grootte van 7,4 miljard gulden, die de nieuwe mede-eigenaar mede zal moeten dragen en de noodzakelijke reorganisatie van het bedrijf.

Belgacom staat bekend als een weinig efficiënt staatsbedrijf. Waar PTT Telecom met zo'n 33.000 medewerkers 7,8 miljoen telefoonlijnen beheert, heeft Belgacom ruim 25.000 mensen in dienst voor 4,5 miljoen lijnen. Belgacom maakt weliswaar winst, maar dankt dat vooral aan de monopoliepositie die het op belangrijke markten heeft. Met de door de Europese Unie verordonneerde liberalisering van nationale telecom-markten zal Belgacom uiterlijk per 1 januari 1998 zijn beschermde positie verliezen; reden voor de Belgische overheid een sterke partner voor het bedrijf te zoeken.

Belgacom maakte gisteren bekend dat de netto winst in de eerste helft van dit jaar met 1,4 procent is gestegen tot 5,7 miljard frank (310 miljoen gulden). De omzet groeide met 6,2 procent tot bijna 62 miljard frank (3,4 miljard gulden).

Marktanalisten dichtten de groepen rondom British Telecom en PTT Telecom de meeste kans toe het belang in Belgacom in de wacht te slepen. De kansen van Ameritech, minder vertrouwd met de Europese omstandigheden, worden beduidend lager aangeslagen. Door het wegvallen van de Brits-Amerikaanse interesse geldt het duo PTT en Swiss Telecom nu als favoriet.

KPN heeft in een reactie laten weten “nog steeds geïnteresseerd te zijn in Belgacom, maar niet tegen elke prijs (...) Er is nog een aantal barricades te nemen, met name wat betreft de sociale lasten”. Waarschijnlijk zal de Belgische overheid in november bekendmaken aan welke onderneming zij de Belgacom-aandelen verkoopt.

PTT Telecom en Swiss Telecom, verenigd in het consortium Telsource (51 procent PTT Telecom), waren eerder dit jaar al samen succesvol bij de verwerving van een 27,9 procents belang in de nationale telefoonmaatschappij van Tsjechië. Momenteel onderzoekt PTT Telecom ook de mogelijkheid deel te nemen in het Ierse Telecom-bedrijf.