Premier Haïti dient ontslag in na ruzie met Aristide

PORT-AU-PRINCE, 17 OKT. De Haïtiaanse premier, Smarck Michel, heeft gisteren zijn ontslag ingediend nadat hij geen overeenstemming kon bereiken met president Jean-Bertrand Aristide over een economisch hervormingsplan dat de weg voor internationale hulp moet vrijmaken. Het door Michel verdedigde plan omvat de privatisering van negen staatsondernemingen, een van de voorwaarden die de Wereldbank en het IMF hebben gesteld voor de verstrekking van een krediet ter waarde van honderd miljoen dollar. De Amerikaanse vice-president, Al Gore, heeft dit weekeinde vergeefs getracht Aristide het plan te laten aanvaarden. De Verenigde Staten beschouwen zowel het krediet als de continuïteit van de huidige, hervormingsgezinde regering van Michel als een voorwaarde voor een volledig herstel van de democratie op Haïti. Michels aftreden komt vier maanden voor de presidentsverkiezingen, op 7 februari 1996, waarbij een opvolger wordt gekozen voor Aristide, die na een internationale militaire interventie in 1994 opnieuw aan de macht kwam. (Reuter)