PAOK-voorzitter accepteert geen afkoopsom, hij eist terugkeer Haan; 'Arie wil kennelijk snel carrière maken'

AMSTERDAM, 17 OKT. De blik in de ogen van Thomas Voulinos, voorzitter van PAOK Saloniki, de Griekse club die Arie Haan vorige week in de steek liet voor Feyenoord, is nog steeds vol onbegrip en verontwaardiging. In een Amsterdams hotel legt Voulinos vanochtend nog eens uit waarom hij vrijdagmiddag voor de rechtbank van Rotterdam een kort geding aanspant tegen de 46-jarige trainer. Hij heeft zijn Nederlandse advocaat mr. J. Loorbach, van het in sportkringen bekende kantoor Nauta-Dutihl, inmiddels duidelijk gemaakt dat er wat hem betreft slechts één oplossing mogelijk is in het geschil: Haan moet deze week terugkeren naar Griekenland en zijn werkzaamheden hervatten in Saloniki. Voulinos ziet ondanks de onverkwikkelijke gebeurtenissen nog steeds een basis voor samenwerking. “Ik ben niet uit op een afkoopsom of een andere schikking. Als hij weer bij ons verder gaat zal na twee dagen de rust zijn teruggekeerd. Dan zullen we samen eten en wijn drinken.”

Blijft de ex-voetballer van Ajax, Anderlecht en Standard Luik bij Feyenoord dan zal Voulinos al het mogelijke in het werk stellen om hem te dwingen weer in dienst te treden bij zijn club. “De volgende stap zal een proces zijn in Griekenland zelf. Maar ook wil ik naar de UEFA en de FIFA stappen.” Hij noemt Haan een “veldheer die zijn soldaten in de steek heeft gelaten”. En ook gebruikt hij het woord “deserteur”. Hij weigert te accepteren dat dit soort praktijken onderdeel vormen van de voetbaljungle. “Ik ben nu zeventien jaar voorzitter van een voetbalclub. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een trainer de ene dag nog zijn werk doet en de andere dag zonder afmelding vertrekt. Dit heeft niets meer te maken met sport. Bij PAOK hebben we soms duizend politie-agenten nodig om voetbalvandalen in toom te houden. Als dit soort praktijken als met Haan gewoon wordt, hoe kunnen we dan nog greep krijgen op die oproerkraaiers? En wie zijn in dit geval de hooligans? Wij, die het voetbal dirigeren, of de mensen die naar het voetbal kijken?”

Voulinos bevestigt dat Haan inderdaad al in augustus, zoals hij beweert, bij PAOK wilde vertrekken. “Nadat zijn verbintenis in juni afliep hebben we gepraat over een nieuw contract. Haan wilde zelfs voor twee jaar bijtekenen. Mijn voorstel was om een overeenkomst af te sluiten voor één jaar. Als dat verlengd zou worden, kon hij meer salaris krijgen. In augustus, nadat hij met het team was teruggekeerd uit het trainingskamp in Duitsland, kreeg ik van hem een met de hand geschreven fax dat hij eind september zijn nieuwe contract wilde beëindigen. Ik heb daarop geantwoord: 'Je kunt gaan, maar dan moet je ook je pas aangetrokken buitenlandse spelers meenemen en ergens onderdak brengen'. Deze voorwaarde is in het contract opgenomen.”

Het gaat om de Nederlander Maurice van Ham, de Deen Jesper Johansen en de Engelsman Mick Quinn. Volgens Voulinos heeft Haan sinds zijn komst anderhalf jaar geleden voor 2.75 miljoen gulden aan spelers mogen investeren. “Het hele beleid was op hem afgestemd. Nadat ik hem met de clausules in zijn contract heb geconfronteerd is Haan niet meer op zijn ontslagaanvraag teruggekomen. Op 1 oktober, na de derby tegen Aris, hebben we nog een heel prettig gesprek met elkaar gehad. Het was op een prachtige avond. Zijn bewering dat er geen communicatie met mij mogelijk was, klopt dus niet. Ik ben natuurlijk niet met hem getrouwd geweest. Er werd alleen gepraat wanneer dat noodzakelijk was.”

Haan was volgens de clubpresident de best verdienende trainer in Griekenland. Uit de woorden van Jorien van den Herik viel de afgelopen weken op te maken dat Haan 'slechts' twee ton incasseerde. Want de afkoopsom van vier ton die Voulinos eiste, was volgens de Feyenoord-voorzitter twee keer zo hoog als zijn jaarsalaris. “Van den Herik kan niet weten wat Haan bij ons verdiende. Er klopt niets van dat verhaal. Haan kreeg van ons een huis en een dure auto. Hij heeft me de sleutels niet eens persoonlijk overhandigd, maar teruggegeven via zijn advocaat. Hij heeft tapijten uit mijn kantoor in zijn huis mogen leggen. Ook die heb ik niet terug gezien.”

Voulinos wil tevens de lotgevallen van Ton Cornelissen ontzenuwen, de ex-NAC-speler die zegt nog tweeëneenhalve ton te goed te hebben van PAOK. Haan wees hier fijntjes op bij zijn terugkeer afgelopen zondag in Nederland. Voulinos, die nu zijn kwaadheid niet meer onderdrukt: “Cornelissen heeft in 1989 van ons cheques ontvangen die dienden als bankgarantie. Hij tekende daarvoor een verklaring. Cornelissen heeft bij ons echter nooit gevoetbald en wel de cheques verzilverd. Dit soort mensen hoort in de gevangenis thuis. Ze zijn niet recht door zee. Haan denkt op dezelfde manier. Als hij Cornelissen verdedigt, mankeert er wat aan zijn hersens.” Desondanks noemt Voulinos zijn weggelopen trainer een “vakman die hard werkt”. Hij heeft het vertrouwen in de Nederlander niet verloren, want Haan en Cornelissen passen niet in het beeld dat hij van de mensen hier heeft. “Haan en Feyenoord hebben een spelletje gespeeld. Ze hebben ons voor voldongen feiten gesteld. We hebben alles uit de kranten moeten vernemen. Pas op 11 oktober nam Haan contact op en wilde hij geld betalen. Arie wil kennelijk snel carrière maken. Ik hoop dat hij terugkomt op zijn besluit. Want PAOK houdt van hem.”

    • Erik Oudshoorn