Ontsteltenis in Oostenrijk over nieuwe bombrieven

WENEN, 17 OKT. In Oostenrijk is met woede gereageerd op de twee bombriefaanslagen die gisteren een activiste voor de mensenrechten en een in Oostenrijk werkzame Syrische arts verwondden. Een derde brief, gericht aan een arts van Chinese komaf, werd tijdig onschadelijk gemaakt. In Oostenrijk is onmiddellijk een verband gelegd tussen de drie bombrieven en het begin van een proces tegen twee neo-nazis die worden verdacht van een eerdere serie bombrieven.

De arts raakte ernstig gewond aan zijn rechterhand, de activiste raakte gewond aan beide handen en het gezicht. Maria Loley (71) zet zich al jaren in voor vluchtelingen en ontving voor haar werk een aantal onderscheidingen. Kanselier Vranitzky veroordeelde de aanslagen als “laffe daden, gericht tegen onschuldige mensen.”

Sinds december 1993 hebben vier golven van bombriefaanslagen vier dodelijke slachtoffers gemaakt en 12 mensen verwond. Twee Oostenrijkse bombrieven maakten bovendien twee slachtoffers in Duitsland. In 1993 raakte ook de toenmalig burgemeester van Wenen, Helmut Zilk, een deel van zijn linkerhand kwijt.

De twee neo-nazis die nu terechtstaan, worden in verband gebracht met de aanslagen uit december 1993. De ene, een elektriciën, wordt ervan verdacht de bommen te hebben gemaakt, de ander wordt ervan verdacht de adressen te hebben bezorgd.

De auteur van een boek waarin de aanslagen in verband worden gebracht met de rechts-populistische Freiheitlichen van Jörg Haider, heeft na een aantal telefonische bedreigingen politiebescherming gekregen. (Reuter, AFP, AP)