Ontbreken van bedrijfsnieuws drukt de beurs

AMSTERDAM, 17 OKT. Weinig bedrijfsnieuws en de dollar die nagenoeg onveranderd bleef waren vanochtend verantwoordelijk voor de lage omzetten op de Amsterdamse effectenbeurs. De AEX noteerde rond het middaguur onveranderd op 459,05 punten. De Midkap-index voor middelgrote fondsen steeg 0,11 punten tot 562,71.

AMSTERDAM Amsterdam bleef vanochtend duidelijk achter bij de toonaangevende beurs van Londen. De FT-SE index ging 22,5 punt omhoog tot 3582. Op het Damrak vertoonde alleen de obligatiemarkt nog enige tekenen van activiteit. Vooral de nieuwe staatslening van 6,75 procent met expiratie in 2005 was gewild. De koers van deze obligatie steeg met vijftien cent tot 100,35. Het rendement komt tegen deze koers uit op 6,7 procent.

Bij de hoofdfondsen was er nauwelijks omzet van enige omvang. Alleen Philips was gewild met een stijging van acht dubbeltjes tot 72 gulden. Het fonds herstelde zich daarmee van de daling gisteren, die negen dubbeltjes bedroeg. In Amerika lijken beleggers technologiefondsen massaal af te waarderen. Die trend was de laatste weken al duidelijk. Ook Philips werd daardoor in de VS omlaag gedrukt. Hetgeen ook weer van negatieve invloed op de koers op het Damrak was.

Vanochtend trok naast Philips ook Nedlloyd echter weer wat aan, met zeven dubbeltjes tot 43,60. VNU was onder de hoofdfondsen in contanten de grootste verliezer, met anderhalf uur na opening een koersdaling van zeventig cent tot 215,50 gulden. Branchegenoot Wolters Kluwer gaf zestig cent prijs op een tussenkoers van 143,40.

Op de binnenlandse markt maakt de koers van ASM Lithography dezelfde schommelingen mee als Philips. Het fonds steeg met drie gulden naar 69 gulden, na een daling van twee gulden gisteren.

NBM Amstelland, dat maandagmiddag de overname van de leverancier van bouwprodukten Cementbouw Beheer bekend maakte, was bij beleggers gewild met een koersstijging van zes dubbeltjes tot 21,50.

Op de Europese valutamarkten is vanochtend weinig verandering gekomen in de koers van de Amerikaanse dollar. Om 10.00 uur werd 1,5915 gulden genoteerd, iets hoger dan de slotkoers van 1,5900 gulden gisteren.

NEW YORK De effectenbeurs in New York is gisteren iets lager gesloten. De Dow Jones-index van de dertig belangrijkste aandelen daalde met 9,40 punten tot 4784,38. De omzet bedroeg 300 miljoen aandelen tegen 317 miljoen afgelopen vrijdag.

De stemming op de beurs was vrij nerveus wegens de komende reeks kwartaalcijfers uit het bedrijfsleven. Er waren nogal wat beleggers die winst namen na de koersstijgingen van eind vorige week. De Dow Jones-index kwam aan het begin van de dag op een verlies te staan van ongeveer twintig punten. Dat had ook te maken met negatieve impulsen van de termijnmarkt. Die wist zich in de loop van de dag echter te herstellen.

Op de valutamarkt in New York stond de dollarkoers tegen het slot van de handel op 1,5930. Afgelopen vrijdag eindigde de dollar de handel in New York op 1,5975.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot vandaag lager. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde met 99,84 punten ofwel 0,55 procent tot 17.916,60. De handel had een saai karakter. Er viel volgens een handelaar alleen wat speculatieve activiteit te bespeuren rond de handel in aandelen van kleinere beursfondsen. De meeste institutionele beleggers hielden zich afzijdig.