Obelisk van Aksum terug naar Ethiopië

ROME, 17 OKT. Na bijna vijftig jaar onderhandelen heeft Italië een akkoord bereikt met Ethiopië over de teruggave van de obelisk van Aksum, die in 1937 door de fascistische dictator Benito Mussolini was meegenomen naar Rome.

De obelisk staat nu nog bij het gebouw van de Fao, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, waar onder Mussolini het ministerie van koloniën huisde. De 'naald' is een van de laatste restanten van het koloniale verleden van Italië. De Italiaanse staatssecretaris van buitenlandse zaken Emanuele Scammacca heeft gisteren bekendgemaakt dat de obelisk teruggaat naar Ethiopië.

Aksum is de vroegere hoofdstad van Ethiopië en een belangrijk religieus centrum. De stad is beroemd geworden door zijn obelisken, in de regel gebruikt als grafstenen en monumenten. In Aksum stond de grootste bekende obelisk, maar deze is omgevallen. De obelisk die onder Mussolini is meegenomen, stamt uit de vierde eeuw.

Over de obelisk wordt al sinds 1947 onderhandeld. Direct na de oorlog hebben fascisten gedreigd het monument op te blazen om te voorkomen dat het zou worden teruggegeven. Bureaucratische problemen en politieke onwil leidden ertoe dat de onderhandelingen zich decennia lang zonder resultaat hebben voortgesleept.

De doorbraak komt nadat Italië eerder deze maand van zijn kant stappen heeft gezet om kunstschatten die in de Tweede Wereldoorlog zijn meegevoerd, terug te krijgen. Het ministerie van cultuur heeft een catalogus gepresenteerd met ruim 1500 vermiste voorwerpen. De meeste daarvan zijn meegenomen door de Duitsers. Sommige van die kunstvoorwerpen zijn waarschijnlijk verkocht aan particulieren, andere zijn meegenomen door het Rode Leger naar Rusland.