Nederlander is steeds vaker herfsttoerist

ROTTERDAM, 17 OKT. Ongeveer één miljoen Nederlanders gaan dit jaar op herfstvakantie. Iets meer dan de helft blijft in Nederland, de rest gaat de grens over. De populairste buitenlandse bestemmingen zijn België, Noord-Frankrijk en Duitsland. De meeste herfsttoeristen verplaatsen zich per auto en overnachten in een bungalow, zo meldt de ANWB.

Elk jaar ligt het aantal herfstreizigers iets hoger. Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme is de trend dat mensen “vaker, maar korter” op vakantie gaan. Tussen 1993 en 1994 steeg het aantal korte vakanties (twee tot vier dagen) met 800.000 tot elf miljoen per jaar. Een kwart van de bevolking is nooit langer dan vier dagen achter elkaar van huis. Gemiddeld gaan Nederlanders 1,71 keer per jaar op vakantie. In totaal brengen ze per jaar circa 29 miljoen korte en lange vakanties door in binnen- en buitenland.

Alle honderd huisjes van bungalowpark Marveld in Groenlo in de Achterhoek zijn deze herfstvakantie verhuurd. Park Vossenveen in Zelhem daarentegen heeft “nog wel wat gaten”. En veel midweek-arrangementen. “Veel mensen komen maar voor een paar dagen”, zegt een medewerkster. “Vroeger zaten we altijd vol en deden we helemaal niet aan midweek-arrangementen.” Ze wijt het euvel aan het overstelpende aanbod van bungalowparken.

Ook camping-bungalowpark Ackersate in het Gelderse Voorthuizen is niet volgeboekt. In dit geval ligt het volgens de directie aan de vakantiespreiding. Het ministerie van onderwijs adviseert scholen ofwel deze week, ofwel volgende week dicht te gaan. Volgens het officiële advies zouden deze week de scholen in het zuiden moeten sluiten, en volgende week die in het midden en noorden van het land. Maar volgens Ackersate beslissen scholen heel verschillend. “Veel mensen hebben twee of drie keer hun reservering veranderd omdat hun kinderen in verschillende plaatsen op school zitten en daardoor niet dezelfde week vrij bleken te hebben. Ook heeft een aantal mensen om die reden de vakantie helemaal geannuleerd.”

Niet iedereen die wil kan weg. Herfstvakantie betekent hoofdbrekens voor werkende ouders met schoolgaande kinderen, personeelchefs en soms ook politie. In de Haagse wijk Duindorp wordt deze weken uit voorzorg extra politiepersoneel ingezet om te surveilleren. Reden: de overlast van rondhangende jongeren in eerdere herfstvakanties. “'s Zomers gaan ze weg of kunnen ze naar het strand. Nu is er niets te doen”, verklaart een woordvoerder.

Hoofd Martin van Lijf van de afdeling Fysiotherapie van het Diaconessenhuis in Utrecht wordt iedere schoolvakantie weer geconfronteerd met dreigend personeelstekort. Op zijn afdeling werken veel parttimers met schoolgaande kinderen en die willen vaak allemaal vrij. “Ze worden steeds assertiever”, merkt hij. “Ze strijden harder voor hun eigen belang. Zeggen: Het gaat om mij en om mijn kinderen.” Van Lijf moet meer organiseren dan in het verleden. “Afspraken maken: als jij met de Krokus op vakantie gaat heeft een ander in de herfst meer rechten.”

Fysiotherapeut E. van Genk (42) verplaatste in de zomer zijn vakantie ten behoeve van een collega en heeft nu ook zijn herfstvakantie opgeofferd. Graag had hij volgende week met zijn kinderen van zeven en acht uitstapjes gemaakt naar strand of Efteling. Dat gaat niet door. Zijn vrouw, die docente is, kon wel vrij krijgen, anders was de kinderopvang werkelijk een probleem geweest. Van Genk vindt dat hij nu wel genoeg concessies heeft gedaan. “Ik wil niet altijd ja en amen zeggen. De meeste van mijn collega's zijn ook tweeverdieners met kinderen. We moeten er met z'n allen een oplossing voor zien te vinden.”