NBM-Amstelland neemt Cementbouw over

ROTTERDAM, 17 OKT. NBM-Amstelland wil de bouwmaterialenhandel en -producent Cementbouw Beheer BV overnemen. Cementbouw behaalde vorig jaar een omzet van 854 miljoen gulden en een netto bedrijfsresultaat van 35,9 miljoen. De beide concerns werken al jaren nauw samen.

Voor de financiering van de overname zal bouwconcern NBM-Amstelland een beroep doen op de kapitaalmarkt. Hiertoe wordt een emissiesyndicaat gevormd dat onder leiding staat van ABM Amro Hoare Govett. Details over de emissie zal het concern “binnenkort” bekendmaken. NBM-Amstelland verwacht dat de overname in 1996 een positief effect zal hebben op de winst per aandeel. Op de cijfers van dit jaar zal de samenwerking geen invloed hebben. Over de prijs van de overname wil NBM-Amstelland geen mededelingen doen.

NBM-Amstelland heeft de afgelopen jaren een beleid gevoerd gericht op de uitbreiding van haar industriële en handelsactviteiten. Hiermee werd in 1994 een omzet van 644 miljoen gulden behaald, op een totaal van 2,2 miljard. De totale winst van NBM-Amstelland bedroeg 30,5 miljoen. Het netto resultaat over het eerste halfjaar van 1995 bedroeg 16,3 miljoen, een stijging van 38 procent. De directie van NBM-Amstelland en de aandeelhouders van Cementbouw voeren overleg over de op handen zijnde overname.

Niet bekend

Cementbouw, dat is gevestigd in Heemstede, heeft 1600 medewerkers en produceert en handelt in bouwmaterialen. Het heeft eigen transport- en silobedrijven in Nederland, België en Duitsland. In deze landen zijn ruim vijftig bedrijven actief, verdeeld over zeven groepen. De activiteiten van Cementbouw zijn volgens NBM-Amstelland een “een evenwichtige uitbreiding en aanvulling” van het concern.

Van oudsher is Cementbouw een groothandel van bouwstoffen (cement en kalk) en bouwmaterialen. Het bedrijf heeft eigen groep kalkzandsteen-, baksteen- en betonwarenfabrieken. Verspreid over Nederland heeft Cementbouw eigen betonmortelcentrales en deelnemingen daarin. De transportgroep zorgt voor bulkvervoer van bouwstoffen over de weg, het water en het spoor. Cementbouw levert ook vulstoffen, zoals vliegassen, aan de cementindustrie en de wegenbouw. De onderneming is tevens toeleverancier van cement, bariet en betonieten aan de olieindustrie, zowel on- als off-shore.