KPN-roadshow: Almelo op z'n Amerikaans

ALMELO, 17 OKT. Een pakket aandelen ter waarde van ruim 5 miljard gulden breng je niet aan de man met de reclameboodschap dat ze een aanwinst voor je portefeuille zijn. Daarvoor moet je op reis langs financiële centra op drie continenten, tot aan Almelo toe.

De banken die de plaatsing van de tweede tranche KPN voor de overheid voor hun rekening nemen, zoeken ook kleine beleggers persoonlijk op. Dat gaat letterlijk op z'n Amerikaans door het houden van roadshows. ABN Amro, die de verkoop van de tweede tranche coördineert, organiseerde er de afgelopen weken in Nederland zeven voor particuliere beleggers. Gisteravond was de laatste in Almelo.

Om klokslag acht uur duiken op een podium uit de mist vier over het hele lijf beschilderde vrouwen op. Ze dansen tussen een alledaags decor: de achterkant van een bestelwagen van PTT-Post en een levensgrote schotel-antenne.

Kort erop spreekt KPN-topman Dik vanaf twee projectie-schermen de ruim 400 particuliere beleggingsklanten van ABN Amro toe. Dik reist zelf momenteel met zijn financiële rechterhand Griffioen door de VS om grote beleggers aan het post- en telecomfonds te binden. Vanaf maandag wordt het aandeel KPN niet alleen meer op Amsterdamse beurs verhandeld, maar ook in de VS. Het post- en telecombedrijf krijgt een notering op Wall Street, tussen giganten als AT&T, Nynex en Sprint.

Voor de kleine belegger heeft Dik een heldere boodschap: “KPN heeft een grote aandacht voor de groei van omzet en winst”. Zijn hoofd accountantsdienst, drs. P.A.M. Diekman, onderstreept in Almelo Diks woorden: “We willen aandeelhouderswaarde creëren door de groei van omzet en rendement.” Vlot neemt Diekman de huidige stand van zaken bij KPN door en blikt hier en daar vooruit. Zo moet de winstgevendheid op telefonie flink hoger kunnen. Het gemiddeld aantal gesprekken per lijn steekt in Nederland met 3,26 schril af bij de VS. Daar ligt dat aantal ruim dubbel zo hoog.

Na Diekman leggen een analist en een beleggingsdeskundige van ABN Amro uit waarom het aandeel KPN koopwaardig is. De beleggingsdeskundige oppert diverse argumenten waarom particulieren nog voor het weekend op de tweede tranche zouden moeten inschrijven. “Het aandeel KPN”, zo houdt hij de zaal voor, “heeft sinds maart een underperformance ten opzichte van de Nederlandse aandelenmarkt met 20 procent. Zeg nu eerlijk. Wat koopt u nu liever. Een aandeel dat laaggeprijsd of overgeprijsd is?”

De belangstelling in Nederland van zowel particuliere als grote beleggers omschrijft M. de Jager, directeur bij het effectenbedrijf van ABN Amro, als positief. “Het loopt erg voorspoedig”, laat hij weten uit het hoofdkantoor in Amsterdam Zuidoost. Vrijdag is de roadshow in de VS gestart in New York. De interesse uit de VS noemt De Jager bemoedigend. “Vanuit de particuliere markt daar hebben we eerder feedback dan gedacht. Dat loopt dus goed.”

De overheid reduceert haar belang in KPN van 70 procent naar minder dan 50 procent. De verkoop van de tweede tranche, waarmee meer dan 100 miljoen aandelen zijn gemoeid, levert naar verwachting ruim 5 miljard gulden op. De eerste tranche bracht vorig jaar 6,8 miljard in het laatje. Net als bij die eerste tranche keer krijgt de particulier korting. De eerste honderd aandelen zijn voor hem 2,50 gulden goedkoper dan voor de institutionele belegger.

Aanstaande vrijdag sluit de inschrijving op de tweede tranche. In het weekend buigen ABN Amro en het overheid zich over het exacte aantal te herplaatsen aandelen en de uitgifteprijs. Die zal hoogstens enkele dubbeltjes onder de slotkoers van vrijdag liggen.

Verder bepaalt ABN Amro in het weekend welke inschrijvingen worden gehonoreerd en voor welke hoeveelheid. Bij de toewijzing van aandelen wordt scherp gelet op de kwaliteit van de inschrijver. Het gaat daarbij vooral om zijn beleggingsgedrag. Doel van de bank is zoveel mogelijk stukken te plaatsen bij beleggers die ze voor de lange termijn in hun portefeuille houden.

Als maandagochtend de nieuwe aandelen in de notering komen, is de spanning in de dealingroom op het hoofdkantoor van ABN Amro volgens directeur De Jager om te snijden. Dan moet blijken of de toewijzingsprocedure is geslaagd. Belangrijke indicator daarvoor is de koers van het aandeel KPN. Bij een grote zogeheten flowback, ofwel nieuwe aandelen waarvan de koper direct weer afscheid neemt, komt de koers van het aandeel KPN onder druk. De syndicaatsbanken komen dan in de markt om de koers te stabiliseren. Dit is een internationaal aanvaarde praktijk, om het orderlijk verloop van de markt te bevorderen. Het vindt plaats voor eigen rekening door de leden van het bankensyndicaat.

    • Hendrik Jan van Oostrum