Jordanië noemt Iraaks referendum 'gevaarlijke klucht'

AMMAN/WASHINGTON, 17 OKT. Koning Hussein van Jordanië heeft het referendum dat zondag in het buurland Irak is gehouden “een gevaarlijke klucht” genoemd die de stabiliteit in de regio bedreigt en het uiteenvallen van Irak zou kunnen versnellen. Hij zei dit in een vandaag verschenen vraaggesprek met het dagblad Financial Times.

De Iraakse leider, Saddam Hussein, kreeg bij de door hem zelf uitgeschreven volksstemmming volgens een officiële opgave 99,96 procent van het electoraat achter zich.

Koning Hussein waarschuwde in zijn reactie voor een “bloedbad” en een “ramp met ernstige gevolgen voor de hele regio” als het Iraakse volk nog langer “binnenslands wordt onderdrukt” door het regime van Saddam Hussein. In augustus vluchtten twee schoonzoons van Saddam naar Jordanië, waar ze met open armen door de Jordaanse vorst werden onthaald. Jordanië was tijdens de Iraakse bezetting van Koeweit in 1990 en de daaropvolgende Golfoorlog (januari-februari 1991) nog een van de weinige bondgenoten van Irak, maar daarna verslechterde de relatie tussen de twee landen. Koning Hussein zei overigens ook dat de economische sancties die de Verenigde Naties Irak al sinds 1990 opleggen het land “wurgen”.

Hussein zei dat Irak op “een kritiek moment” is aanbeland; het land zou uiteen kunnen vallen. Volgens koning Hussein is het “noodzakelijk” dat vertegenwoordigers van de drie belangrijkste bevolkingsgroepen in Irak, de Koerden, de shi'ieten en de sunnieten, om de tafel gaan zitten om “te werken aan een nationale verzoening”. De uitkomst hiervan zouden, zo denkt de koning, “nieuwe constitutionele regelingen” moeten opleveren voor “een federaal Irak”.

De koning zei dat “er tot dusver niet veel blijk is van steun in de regio” voor zijn ideeën, maar “een hoop mensen luisteren”. Hij ontkende dat hij zelf de Iraakse troon zou willen heroveren, die de Jordaanse dynastie van de Hashemieten na een staatsgreep in 1958 moest afstaan aan de revolutionaire Ba'ath partij. “Dat alles heb ik opgegeven”, aldus de koning.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft gisteren het referendum in Irak een “schande” en een “schijnvertoning” genoemd. “Het is onnodig om te zeggen dat we gisteravond niet laat zijn opgebleven voor de uitslagen uit Basra, en als ik Saddams verkiezingsleider was, zou ik een beetje van streek zijn omdat hij geen honderd, maar 99,9 procent heeft gekregen” zei de woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken, Nicholas Burns. (Reuter, AP)