Golfstaten: open EU-markt

MUSKAT, 17 OKT. De Europese Unie moet haar markten meer openstellen voor produkten uit de Arabische Staten rond de Perzische golf. Voorts mogen de plannen voor belastingheffing op het verbruik van energie geen doorgang vinden. Dat heeft secretaris-generaal Sheikh Fahim al-Quassimi van de Gulf Cooperation Council (GCC) gisteren gezegd in de Omaanse hoofdstad Muskat bij de opening van het overleg met de Europese Unie over verbetering van de handelsbetrekkingen tussen beide economische machtsblokken. “Wij kunnen de Europese Unie een stabiele levering van olie garanderen in tijden van crisis of oorlog”, meent Al Quassimi. “Dat lukte zelfs gedurende de Golfoorlog. Wij zien echter de introductie van een belastingheffing op energieprodukten met zorg aan. Zorgen over het milieu kunnen deze heffing niet rechtvaardigen.” De Europese Unie werkt aan een beleidsvoorstel dat op termijn een milieu-heffing van tien dollar op een vat olie mogelijk moet maken. De EU neemt veertig procent van de GCC-importen voor haar rekening. De GUC is daarmee de op zes na grootste afnemer van produkten uit de Europese Unie (Reuter).