Gebruikers van pinpas vaker beroofd

ROTTERDAM, 17 OKT. Gebruikers van pinpassen lopen steeds meer kans beroofd te worden wanneer zij van geld- of betaalautomaten gebruikmaken. In de eerste helft van 1995 zijn bij de politie al meer meldingen van berovingen bij geldautomaten binnengekomen dan in heel 1994. Gebruikers van pinpassen zeggen dat zij zich onveiliger voelen dan twee jaar geleden.

Dat concludeert de Consumentenbond op grond van onderzoek onder mensen die een pinpas gebruiken, een enquête onder politiekorpsen naar aangiften van berovingen en een analyse van klachten over elektronisch betalen. Pintoetsborden zijn vaak slecht afgeschermd en diefstal van pinpasjes komt ook steeds vaker voor. De bond noemt de stijging van het aantal berovingen bij pinautomaten 'schrikbarend'. Dit jaar zijn al honderd meldingen binnengekomen, Amsterdam staat bovenaan met 35 aangiften.

Vooral de veiligheid op stations zou een groot probleem zijn. De Consumentenbond heeft de Nederlandse Spoorwegen (NS) gewezen op de geringe mogelijkheid het pinnen af te schermen, maar de NS heeft met de aanbevelingen niets gedaan, stelt de bond vast. Steeds meer mensen maken gebruik van een pinpas. Over de veiligheid wordt echter steeds negatiever geoordeeld. De Consumentenbond vindt dat met name de toetsenborden in stations en in winkels beter moeten worden afgeschermd. Er zou een sanctie moeten komen, vindt de Bond, wanneer winkeliers te weinig maatregelen nemen om te voorkomen dat het pinnen door derden wordt 'afgekeken'.

De Utrechtse politie arresteerde onlangs een bende die op stations de pincode afkeek van reizigers. Naderhand rolden zij de pasjes. In totaal werden 130 pasjes buitgemaakt waarmee 110.000 gulden werd opgenomen.