EU stemt in met Frans-Duits telecom-verbond

ROTTERDAM, 17 OKT. De Europese autoriteiten gaan onder voorwaarden akkoord met de vorming van Atlas, de onderneming waarmee de telecommunicatiebedrijven Deutsche Telekom en France Télecom hun activiteiten op de internationale markt willen uitbreiden.

Europees commissaris Karel van Miert (mededinging) gaf zijn verzet tegen Atlas op, nadat hij van de betrokken staatsbedrijven en hun overheden de toezegging kreeg dat de joint venture de concurrentie in telecommunicatie niet zou beperken.

Deutsche Telekom en France Télécom zijn de twee grootste telecombedrijven van Europa. Bij de autoriteiten in Brussel bestond de vrees dat hun samenwerking de dominantie van beide concerns zou versterken en de toegang van mededingers tot de markt bemoeilijken.

Een belangrijke toezegging die Van Miert kreeg is dat Atlas geen datatransmissiediensten op de Duitse en Franse markt zal aanbieden tot 1998. Hun respectievelijke dochterondernemingen Datex-P en Transpac, die in de eerste plannen het hart van Atlas zouden vormen, vallen dus voorlopig buiten de onderneming. Dat geldt ook voor Info AG, een in Duitsland actieve onderneming voor datatransmissie waarin France Télécom aandeelhouder is.

Een andere concessie is dat Duitsland alternatieve aanbieders van telecommunicatienetten, zoals energiebedrijven, vanaf 1 juli volgend jaar toestaat hun diensten in concurrentie met Deutsche Telekom aan te bieden. Alleen spraaktelefonie blijft tot 1 januari 1998 het exclusieve terrein van Deutsche Telekom. Frankrijk had al eerder een vergelijkbare toezegging gedaan.

Volgens Van Miert maakt het akkoord ook de weg vrij voor goedkeuring van Phoenix, een alliantie van de Atlas-partners en het Amerikaanse telecombedrijf Sprint. De toezichthouder op de telecommunicatiemarkt in de Verenigde Staten, de FCC, moet deze joint venture nog fiatteren. In de VS bestaan weerstanden tegen Phoenix, met name bij concurrenten van Sprint die vinden dat de Franse en Duitse markten onvoldoende open zijn voor buitenlandse concurrentie.

Voor definitieve goedkeuring van Atlas moeten Deutsche Telekom en France Télécom nog de formele procedure, inclusief inspraakronde, afronden. Dit zal enkele maanden vergen. Atlas wordt beschouwd als voornaamste concurrent van twee andere Europees-Amerikaanse allianties, Worldpartners (waarin Koninklijke PTT Nederland via Unisource deelneemt) en Concert, gevormd door British Telecom en MCI. Voor Worldpartners is een maand geleden goedkeuring van Brussel aangevraagd. Concert heeft de vereiste Europese en Amerikaanse instemming al binnen.