Deel Noorderlicht na diefstallen beëindigd

GRONINGEN, 17 OKT. Een onderdeel van de fotomanifestatie Noorderlicht in Groningen is na een fors aantal diefstallen beëindigd. Het betreft een foto-expositie in een tijdelijk bouwwerk voor de deur van het Centraal Station in Groningen.

Daar hingen foto's van Mardou de Jonge, Regina Broersma en Martin Lambeek. Van De Jonge en Lambeek zijn foto's gestolen, de schade bedraagt ongeveer 2500 gulden. Omdat de gestolen foto's niet meer vervangen kunnen worden, heeft de organisatie besloten met de tentoonstelling te stoppen.

Noorderlicht is een grootschalige fotomanifestatie op diverse plekken in Groningen rond het thema Common Lives. De expositie in het tijdelijke bouwsel had tot en met 5 november, het einde van Noorderlicht, moeten blijven staan.

De eerste nacht (zaterdag 7 oktober) verdwenen al vier foto's. Inmiddels zijn er tien van de 24 gestolen. NS-personeel heeft één dief op heterdaad betrapt en daardoor twee foto's gered.

De organisatie spreekt ondanks de diefstallen van een succes. “De foto's zijn gestolen omdat mensen ze mooi vinden”, aldus een verklaring. “Ze hadden ook ernstig en moedwillig beschadigd kunnen worden. Waarschijnlijk zijn er nu een aantal mensen blij met onze foto's aan hun muur. Het collectief heeft ook veel van deze, voor hen eerste, expositie geleerd.” (ANP)