De Ster-directeur aan de kant gezet

ROTTERDAM, 17 OKT. Algemeen directeur ir. H. den Ouden van wegwerpservies producent De Ster in Amsterdam is vorige week aan de kant gezet nadat gebleken was dat de financiële resultaten achterbleven bij zijn prognoses. Door de onverwachte tegenvaller dreigt de vergevorderde verkoop van De Ster, die indirect volledig in handen is van bank en verzekeraar ING, in de problemen te komen, zo zeggen verschillende bronnen. De Ster voerde de laatste tijd intensieve gesprekken met een kapitaalkrachtige koper, die naar verluidt inmiddels al aan een boekenonderzoek was begonnen.

Den Ouden bevestigde vanochtend zijn vertrek. Volgens hem draait het “conflict om de procedure bij de verkoop van de aandelen van De Ster”. Hij noemt zijn vertrek “zeker geen positieve ontwikkeling voor de verkoop” van De Ster. Meer wil hij er niet over kwijt. “Ik zou mij op glad ijs begeven.”

De twee overblijvende directieleden van De Ster waren vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. Met de verkoop van De Ster (ongeveer 700 medewerkers) is, zo verwachten kringen in de financiële sector, een bedrag van honderden miljoen guldens gemoeid.

ING kreeg De Ster twee jaar geleden indirect in handen toen de bank kunst maecenas en eigenaar J. Ritman aan de kant zette. De bank was de belangrijkste financier van De Ster, een familiebedrijf met een leidende positie in de fabricage en verkoop van onder meer wegwerpservies voor luchtvaartmaatschappijen en ziekenhuizen.

De reden voor de verwijdering van eigenaar Ritman was dat hij voor grote bedragen kunst bleef kopen terwijl de resultaten van De Ster onvoldoende waren om aan de stijgende verplichtingen te voldoen tegenover de banken onder leiding van ING. De Ster had een bankschuld van een paar honderd miljoen gulden. De bank zette hem vervolgens feitelijk uit het bedrijf, maar werd geen formele eigenaar van De Ster. De bank trekt aan de touwtjes via een stichting die de aandelen van De Ster beheert.

Na het gedwongen vertrek van Ritman probeerden nieuwe interim-managers ook verschillende familieleden van Ritman die nog bij De Ster werkten te ontslaan. Na deze reorganisatieperiode werd Den Ouden, een voormalig bestuurder van het Rotterdamse olie-opslagbedrijf Pakhoed, aangetrokken om het roer over te nemen en De Ster in rustiger vaarwater te brengen. Door het bedrijf weer winstgevend te maken zou ING de aandelen weer kunnen verkopen.

Ritman zelf heeft het recht dat hij een concurrerend bod mag uitbrengen op De Ster wannneer ING een koper vindt. Ex-medewerkers hebben vorig jaar een concurrent van De Ster opgezet. De Ster boekte over 1994 een resultaat voor belastingen van 25 miljoen gulden. In 1993 boekte het Amsterdamse bedrijf als gevolg van getroffen voorzieningen en afboekingen een recordverlies van 127 miljoen gulden.