Daling aantal faillissementen

DEN HAAG, 17 OKT. Het aantal faillissementen in Nederland is in het derde kwartaal van 1995 op 1.500 uitgekomen en daarmee acht procent gedaald in vergelijking met een jaar geleden. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend bekend maakte.

In totaal zijn de eerste negen maanden 4.400 faillissementen uitgesproken, waarvan er 3.600 bedrijven en instellingen betroffen en 800 personen. In vergelijking met dezelfde periode in 1994 is dit een daling van elf procent. De meeste bedrijven die failliet gingen, bestonden nog maar kort. Vier van de tien waren vier jaar op korter geleden opgericht. De daling van het aantal faillissementen was het grootst bij vennootschappen en het kleinst bij eenmanszaken.

De daling doet zich in alle bedrijfstakken voor, met uitzondering van de horeca. Vooral in de landbouw en visserij deden zich veel minder faillissementen voor en ook in de industrie. De meeste bedrijven (1.139) gingen failliet in de bedrijfstak reparatie van consumentenartikelen en handel.