Bulgaarse kernreactor weer in bedrijf

SOFIA, 17 OKT. De Bulgaarse kernreactor Kozlodoej 1, het oudste en meest omstreden deel van een kerncentrale die in totaal vier reactoren omvat, is weer in vol bedrijf, in weerwil van Westerse protesten tegen het opstarten van de als onveilig gekenschetste reactor. Volgens de adjunct-directeur van het complex, Ivan Ivanov, zal Kozlodoej 1 in de loop van vandaag 95 procent van zijn vermogen (440 megawatt) leveren. Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) in Wenen heeft Bulgarije toestemming gegeven Kozlodoej 1 gedurende de wintermaanden te laten draaien. De door de voormalige Sovjet-Unie geleverde drukwaterreactoren van Kozlodoej fourneren tussen de dertig en veertig procent van het totale Bulgaarse elektriciteitsverbruik. Atoomexperts van de G7, de zeven rijkste westerse industrielanden, hebben gezegd te geloven dat de wanden van het reactorvat zijn verzwakt. Uit tests door Bulgaarse en Russische ingenieurs zou echter blijken dat het vat sterk genoeg is. (AFP)