Bij aanslag Parijse metro 26 gewonden

PARIJS, 17 OKT. In Parijs is vanochtend om vijf over zeven een bomaanslag gepleegd op een regionale forensentrein waarbij 26 mensen gewond raakten, van wie acht zeer ernstig. De trein reed ten tijde van de explosie ondergronds tussen de stations Musée d'Orsay en Saint-Michel met een snelheid van 60 kilometer per uur.

De politie heeft enkele uren na de explosie een man aangehouden. Het zou daarbij gaan om een man met Afrikaans uiterlijk, die passagiers en omstanders vlak voor de explosie hebben zien wegrennen uit het station Musée d'Orsay. Hij zou in de trein een pakje hebben achtergelaten. Ook zou de politie op zoek zijn naar een blauwe BMW met drie inzittenden.

Het is de achtste bomaanslag sinds op 25 juli op het station Saint-Michel een aanslag op een trein van de RER werd gepleegd. In totaal zijn bij de aanslagen zeven doden en 160 gewonden gevallen.

Volgens nog niet bevestigde berichten zouden op de plaats van de aanslag weer resten van een gasfles zijn gevonden. De eerdere aanslagen werden gepleegd met gasflessen gevuld met spijkers, moeren en bouten.

Een aantal gewonden moet voeten en onderbenen missen, aldus vanochtend een woordvoerder van de medische diensten ter plekke. De meeste gewonden hadden brandwonden en longaandoeningen, veroorzaakt door de heftige rookontwikkeling die onmiddellijk volgde op de explosie.

De aanslag van vanochtend werd nog niet opgeëist. De Algerijnse Islamitische Gewapende Group GIA) heeft verklaard verantwoordelijk te zijn voor de eerdere aanslagen. De groep eist dat de Franse regering de jaarlijkse steun van zes miljard franc aan het door militairen gedomineerde bewind in Algerije staakt. Een nieuwsbrief, die de activiteiten van de GIA ondersteunt en wordt gepubliceerd in Stockholm en Londen, had in de editie van afgelopen weekeinde nieuwe aanslagen in Frankrijk voorspeld.

De Franse president Jacques Chirac heeft volgende week in New York een ontmoeting met de Algerijnse president, generaal Liamine Zeroual.

President Chirac onderbrak vanochtend een bezoek aan Tours en keerde terug naar de hoofdstad om zich over de sitautie te laten informeren. Ten overstaan van regionale bestuurders in Tours verklaarde Chirac: “We delen allen dezelfde verontwaardiging en de wil om alles te doen om dit fanatieke geweld te voorkomen en te bestrijden.” Premier Juppé zou later vandaag de Assemblée Nationale toespreken over de aanslag. (AFP, AP, Reuter)