Ali Budiardjo

De Indonesische jurist en mathematicus Ali Budiardjo (82) is in Jakarta verheven tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau wegens “zijn inspanningen voor de relatie tussen Indonesië en Nederland”. Budiardjo was secretaris-generaal van de Indonesische delegatie bij de onderhandelingen tussen Nederland en de Republiek Indonesië die van oktober 1946 tot maart 1947 werden gevoerd in het Westjavaanse Linggadjati. Deze gesprekken leidden tot een overeenkomst waarin Nederland de facto de jurisdictie van de Republiek over Java, Sumatra en Madoera erkende. De Nederlandse ambassadeur in Jakarta, P. Brouwer, noemde Budiardjo “de man van de dialoog en de persoonlijke vriendschappen, die moeilijkheden die rezen tussen beide landen steeds overwonnen”. Na zijn ambtelijke loopbaan opende Budiardjo een advocatenkantoor.