Zes Israeliërs gedood in Libanon

TEL AVIV, 16 OKT. In Zuid-Libanon zijn gistermorgen zes Israelische soldaten, die op patrouille waren, om het leven gekomen toen een grote lading explosieven onder een pantserwagen ontplofte. Na de ontploffing werden de Israeliërs met raketten bestookt. De moslim-fundamentalistische organisatie Hezbollah heeft de verantwoordelijkheid voor deze aanslag op zich genomen. Israelische helikopters en artillerie namen gisteren als reactie doelen van Hezbollah in de oostelijke sector van de Beka'a-vallei onder vuur. De Israelische opperbevelhebber, generaal Amnon Lipkin-Shahak, sprak gisteren van een “oorlogssituatie” in Zuid-Libanon. Donderdag werden bij een soortgelijk incident, in hetzelfde gebied ten zuiden van Jenin, drie Israelische soldaten gedood. Ze behoorden tot dezelfde eenheid, de elite-divisie Golani, die ook gisteren in de hinderlaag van Hezbollah liep.

Israel is nadat het nieuws over het sneuvelen van de zes soldaten bekend werd gemaakt in rouw gedompeld. Vandaag viert Israel 'Vreugde der Wet', een nationale feestdag, maar alle religieuze feestelijkheden zijn afgelast. Als gevolg van deze religieuze feestdag heeft een bijzondere kabinetszitting over de situatie in Zuid-Libanon pas morgen plaats. Woordvoerders van de nationalistische oppositiepartijen hebben de regering Rabin bij voorbaat een vrijbrief gegeven om een grote militaire operatie in Libanon tegen Hezbollah te lanceren.

Minister van buitenlandse zaken Shimon Peres sprak gisteren van een “gevaarlijk situatie” en deed een beroep op de regeringen van Syrië en Libanon om Hezbollah in te tomen. Opperbevelhebber Amnon Lipkin-Shahak zei dat Hezbollah Israel een “zware slag” had toegebracht. Evenals andere Israelische woordvoerders legde hij er de nadruk op dat Damascus in staat is de operaties van Hezbollah, uit de door Syrië gecontroleerde Beka'a-vallei in Oost-Libanon, tegen Israelische militaire doelen in Libanon te verhinderen.

Volgens generaal Lipkin-Shahak staat het Israelische leger niets in de weg om tegen Hezbollah in Libanon op te treden. “Maar we schieten niet op Libanese dorpen”, zei hij, waarmee hij refereerde aan een overeenkomst die in 1993 door Amerikaanse bemiddeling werd bereikt volgens welke zowel Israel als Hezbollah ervan afziet burgerdoelen onder vuur te nemen. Hezbollah heeft met hervatting van katjoesja-raketaanvallen op Noord-Israel gedreigd indien er in de Libanese dorpen doden zouden vallen als gevolg van Israelische militaire acties.

    • Salomon Bouman