Waarschuwingsschoten bij FC Twente-Ajax

ENSCHEDE, 16 OKT. De politie van Enschede heeft gisteren tijdens ongeregeldheden voor en na de voetbalwedstrijd FC Twente-Ajax negentien mensen aangehouden wegens openlijke geweldpleging. Daarbij losten agenten twee waarschuwingsschoten. Zes Ajax-supporters en een FC Twente-fan werden vanmiddag voor de politierechter in Almelo gebracht. Met acht fans van beide teams werd een schikking getroffen, variërend van 250 tot 400 gulden.

De problemen begonnen toen zo'n 400 Ajax-supporters in een konvooi van ruim honderd auto's over de A35 bij Enschede aankwamen en door de politie werden opgehouden. Om te voorkomen dat mensen zonder toegangskaartje de stad ingingen en daar problemen zouden veroorzaken, vaardigde burgemeester J. Mans een noodbevel uit. De supporters met een geldig toegangsbewijs moesten hun auto's op een weiland naast de weg achterlaten en in nog niet gereedstaande bussen naar Enschede te reizen. Ongeveer 300 supporters probeerden aan de politie te ontkomen. Bij een confrontatie met de politie gooiden zij met stenen, balken en stokken. Een agent loste een waarschuwingsschot. De mobiele eenheid slaagde er uiteindelijk in de supporters in de bussen te krijgen.

Twee supporters van Ajax mishandelden een steward van de eigen club, omdat ze geen kaartje konden kopen. Ze trapten de man zo hard dat een schouder uit de kom schoot. Aan het einde van de wedstrijd voerde de politie charges uit tegen een groep van 150 Ajax-supporters. Ook hier loste een politieman een waarschuwingsschot. Bussen brachten de supporters naar hun auto's terug.