Van Gaal wil baan van Kok er nog wel bij

ENSCHEDE, 16 OKT. Het voorkomen van de eerste tegentreffer in deze competitie, ofwel het vasthouden van de nul zoals dat in het jargon heet, lijkt voor Ajax steeds meer een uit de hand gelopen hobby te worden. In de voorbereiding, tegen amateurclubs, maken de spelers van de landskampioen er elk jaar weer een sport van om het doel schoon te houden. Een ten onrechte gegeven strafschop kan dan zelfs bij een 8-0 voorsprong tot felle protesten leiden.

In de competitie is Ajax er al enkele weken achter dat er ook hier een uitdaging ligt in het voorkomen van een tegendoelpunt. Na negen duels moet de eerste schutter die doelman Van der Sar passeert zich nog melden. Of dat met de kracht van de landskampioen heeft te maken of iets zegt over het niveau van de eredivisie mag een ieder voor zichzelf bepalen. In elk geval bleek ook FC Twente gisteren niet in staat een doelpunt tegen Ajax te produceren: 3-0.

Edwin van der Sar is nog drie wedstrijden verwijderd van het Guiness book of records. Heinz Stuy zorgde in het seizoen 1970/'71 voor een mijlpaal door in twaalf duels 1.082 minuten achtereen ongepasseerd te blijven. Ove Kindvall van Feyenoord maakte tenslotte een einde aan de reeks. Toevallig moet Ajax volgende week naar De Kuip. Daarna ontmoet Ajax in eigen huis Volendam en Roda JC. De Ajacieden stappen niet het veld in met de bedoeling weer eens fanatiek aan het record te werken. Maar als de tegenstander er gaandeweg niet in slaagt een treffer te scoren, groeit al snel de ambitie om het doel 'schoon te houden'. Dan werpt Danny Blind zich met z'n volle lichaam in de baan van een schot, dekt Reiziger zijn tegenstander scherper dan ooit of strekt Van der Sar zich tot het uiterste om een bal uit de hoek te halen. Maar soms wordt er ook heel krampachtig uitverdedigd. Net of er een soort stress in de gelederen is geslopen.

Het leek er verdacht veel op dat FC Twente gistermiddag, nadat het de wedstrijd al in de eerste helft uit handen had gegeven, er alleen nog op uit was om Ajax zijn pleziertje te ontnemen. Het nam achterin allerlei risico's, terwijl een groot aantal spelers zich met de aanval ging bezighouden. Bij balverlies bleven ze gewoon voorin hangen. Ajax had hiervan kunnen profiteren, maar verzuimde de score verder uit te bouwen. Vooral Patrick Kluivert sprong nonchalant met de kansen om, tot grote ergernis van trainer Louis van Gaal. Ondertussen kwam Van der Sar wel degelijk onder vuur te staan. Bosvelt en Petrov waren een paar keer dichtbij de begeerde treffer. In blessuretijd leek alle moeite van de Ajacieden voor niets geweest. Een bekeken lobje van Michael Mols ging over alles en iedereen heen, maar stierf in schoonheid op de lat. Van der Sar: “Ik was ervan overtuigd dat die bal erin zou gaan. Iedereen bij ons telde hem al.”

De aanvalsgolven van FC Twente ten spijt, Van der Sar voelde zich gisteren in zijn element. “Meestal krijg ik weinig te doen. Maar nu kon ik heerlijk duiken, stompen en uitlopen”, reageerde de lange sluitpost laconiek. Hij zal zondag in De Kuip niet gefixeerd zijn op Het Record. Daar is hij veel te nuchter voor. “Ik win liever met 2-1 dan dat we met 0-0 gelijkspelen. Tenslotte gaat het ook om je winstpremie en de voorsprong op PSV.”

Ook Louis van Gaal heeft andere zaken aan zijn hoofd dan het najagen van records. Litmanen, de maker van het fraaie openingsdoelpunt, Bogarde en Overmars, die weer goed was voor twee treffers, verlieten gisteren geblesseerd het veld. Geen prettig vooruitzicht voor het Champions League-treffen tegen Grasshoppers van woensdag. Litmanen kreeg een trap tegen zijn kuit van Boerebach. Hij nam geen risico en liet zich in de rust vervangen door Reuser. Overmars had last van zijn knie en Bogarde strompelde met een gekwetste enkel van het veld. Hij lijkt er het ernstigst aan toe. Zijn aanwezigheid is het komende half jaar gewenst, nu Marcio Santos in Brazilië herstelt van een achillespeesoperatie. Volgens Van Gaal is het geen uitgemaakte zaak dat de international in zijn eigen land revalideert, zoals eerder gemeld. “Daar heeft hij zelf een stem in. De mens is belangrijker dan de voetballer.”

De licht geblesseerde Nwankwo Kanu gaat vandaag in elk geval mee naar het trainingskamp in Egmond. Hij heeft de uitnodiging van de Nigeriaanse bondscoach, de Limburger Jo Bonfrère, afgeslagen om zich in Frankfurt te melden. Nigeria bereidt zich daar voor op een vriendschappelijke interland tegen Oezbekistan.

Van Gaal zou Van Gaal niet zijn als hij geen antwoord had op de opmerkingen van premier Wim Kok inzake de afkeuring van Ajax tegen de oerwoudgeluiden op de tribunes in Boedapest, tweeëneenhalve week geleden. Deze klonken massaal wanneer er donkere voetballers aan de bal waren. Kok deelde deze week de mening van zijn Hongaarse ambtsgenoot Gyula Horn die op bezoek in Den Haag de protesten van Ajax tegen de discriminerende uitingen in het stadion van Ferencvaros wat overtrokken vond. De UEFA denkt hier anders over, want de Oosteuropese tegenstander in het Champions League-toernooi wacht nog een strafzaak. Horn had het over “psychologische oorlogsvoering” en Kok zei luchtig: “Hoe harder je Ajax aanpakt, des te beter gaat de ploeg spelen.”

Van Gaal: “Dit is geen beste ondersteuning voor het streven naar fair play rondom de velden. Er bestaat een commissie waarin ook staatssecretaris Terpstra zitting heeft. Zij moet de premier maar om opheldering vragen. Voorlopig zeg ik: Louis for president”. Van Gaal bedoelt hiermee schertsend dat als dit soort uitspraken normaal zijn in de politiek, hij het baantje van premier er nog wel bij kan doen.

    • Erik Oudshoorn