Steun van banken voor reddingsplan Olivetti

ROME, 16 OKT. Carlo De Benedetti, president van Olivetti, heeft de steun van een bankenconsortium gekregen voor een plan tot redding van het Italiaanse computerbedrijf. De prijs die hij hiervoor moet betalen is vermindering van zijn belang in Olivetti.

De Benedetti had vorige maand een injectie van vers kapitaal gevraagd wegens de aanhoudende verliezen van Olivetti. De problemen concentreren zich in de computerdivisie. De Benedetti wil het geld ook gebruiken om agressiever te kunnen optreden op de mobiele-telefoonmarkt. Olivetti leidt het particuliere consortium dat naast het staatsbedrijf Telecom Italia GSM-verbindingen aanbiedt.

In een vergadering van zeven uur op de kantoren van de handelsbank Mediobanca, leider van het bankconsortium, zijn de aanvankelijke voorstellen van De Benedetti op belangrijke punten gewijzigd. Hij krijgt de steun voor herkapitalisering van Olivetti met 2257 miljard lire, ruim 2,2 miljard gulden. De banken wezen een daaraan gekoppelde kapitaalsuitgifte van Cir (De Benedetti's industriële holding, met een belang van 21 procent in Olivetti) en Cofide (de familieholding) af. Als officiële reden werd de slappe beurs opgegeven, maar betrokken bankiers hebben duidelijk gemaakt dat De Benedetti zich als ondernemer zelf maar moet helpen en onderdelen van de Cir moet verkopen als hij geld nodig heeft. Zij willen hun aandacht concentreren op Olivetti.

In de nieuwe opzet daalt het belang van De Benedetti (via de Cir) in Olivetti van 21 naar 16,5 procent. Daarbij bestaat de kans dat het bankconsortium een belangrijke rol krijgt in Olivetti, als de markt de gevraagde kapitaalsuitgifte niet zou willen onderschrijven. Dan zou een hele nieuwe situatie ontstaan waarbij het aanblijven van De Benedetti ter discussie kan komen.

De banken hebben zich garant gesteld voor ongeveer 1,8 miljard gulden van de kapitaalsuitgifte, Cir neemt 300 miljoen gulden voor zijn rekening, Mediobanca 50 miljoen gulden. Cir zou aanvankelijk voor 400 miljoen gulden kopen met een garantie voor nog eens 250 miljoen gulden, maar dat plan is gewijzigd na het 'neen' van de banken tegen vers kapitaal voor Cir en Cofide.

    • Marc Leijendekker