Salaris KLM-vliegers niet buitensporig hoog

ROTTERDAM, 16 OKT. De verkeersvliegers van de KLM verdienen in vergelijking met hun buitenlandse collega's niet te veel. Dat blijkt uit een onderzoek dat twee bureaus hebben uitgevoerd. Zij deden dat in opdracht van mr. H. Langman en dr. F. Rutten, de onafhankelijke bemiddelaars die proberen een oplossing te vinden voor het salarisconflict tussen de verkeersvliegers en de KLM-directie.

Uit het onderzoek blijkt dat de kosten van de KLM-piloten een redelijk gemiddelde vormen van de salarissen van piloten bij tien andere onderzochte luchtvaartmaatschappijen. Alleen de piloten van British Airways verdienen beduidend minder dan hun KLM-colega's.

Een woordvoerster van de KLM-directie wilde vanochtend niet ingaan op het onderzoek omdat dit met de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) is afgesproken. Zij wees er op dat er nog geen conclusies op tafel liggen. Ook voorzitter Baksteen van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) onthoudt zich van commentaar. De KLM en VNV praten deze week verder over de vliegerkosten.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat het overleg tussen KLM en VNV uiterlijk op 1 oktober zou zijn afgerond. De conclusies uit het onderzoek moeten daarna worden verwerkt in de nieuwe vliegers-CAO voor 1996. De KLM-woordvoerster verwacht echter dat het nog wel een paar weken zal duren voor de besprekingen zijn afgerond.

Vooral KLM-president Pieter Bouw vindt dat de vliegers te veel verdienen in vergelijking met buitenlandse collega's. Hetgeen volgens Bouw de concurrentiepositie van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij onder druk zet. De VNV heeft dat steeds bestreden. Het geschil leidde deze zomer twee keer tot werkonderbrekingen van de vliegers.