Rusland helpt Cuba met voltooien van kernreactoren

ROTTERDAM, 16 OKT. Rusland zal Cuba geld en technische middelen verstrekken om twee Russische kernreactoren die al sinds 1983 in aanbouw zijn binnen enige jaren te voltooien. Een consortium waarin ook ondernemingen uit Duitsland, Groot-Brittannië, Italië en Brazilië deelnemen moet de eerste reactor al binnen vier jaar bedrijfsklaar maken.

Dat is afgelopen vrijdag meegedeeld door de Russische vice-premier Oleg Soskovets, na een bezoek aan Cuba. Volgens het Russische persbureau Interfax zou het afbouwen van de reactoren, die al voor 75 procent voltooid zijn, nog 750 tot 800 miljoen dollar kosten. Rusland zou 350 miljoen dollar willen verstrekken. Het consortium, waarin ook Siemens is opgenomen, zou 200 miljoen dollar moeten bijdragen. Soskovets bezocht Cuba voor het sluiten van handelscontracten waarin Rusland toezegt weer Cubaanse suiker af te nemen in ruil voor Russische olie. De beëindiging van deze ruilhandel kort na het ineenstorten van de Sovjet-Unie heeft Cuba in een diepe economische crisis gestort.

De betreffende kernreactoren, aangeduid met Juragua-1 en Juragua-2, zijn de eerste kernreactoren die Cuba in gebruik gaat nemen. Ze gingen al in 1983 en 1985 in aanbouw en hadden in 1993 in bedrijf moeten komen. Ze hebben beide een vermogen 440 megawatt, en zijn van het zogeheten drukwatertype. Dat type, in Rusland met VVER aangeduid, wordt als veel veiliger beschouwd dan de grafietreactoren van het type RBMK die onder meer bij Tsjernobyl zijn geplaatst. Een experiment met een zo'n reactor bij Tsjernobyl leidde in april 1986 tot een stoomexplosie en een grafietbrand die grote hoeveelheden radioactief materiaal over Europa verspreidde.

De recente overeenkomst met Cuba onderstreept dat het Russische ministerie voor kernenergie Minatom ernst maakt met zijn pogingen de Russische nucleaire technlogie te exporteren. Eerder dit jaar werd al bekend dat Rusland vier al lang in aanbouw zijnde Russische VVER-reactoren in Iran gaat voltooien. Zelfs wilde Rusland verrijkingsgtechnologie (ultracentrifuges) aan Iran leveren. Onder druk van de VS is daarvan later afgezien.