Regering van Spanje weigert documenten GAL af te geven

MADRID, 16 OKT. De Spaanse regering van premier Felipe González weigert documenten af te geven in het juridische onderzoek naar de moordcommando's binnen het politie-apparaat. De regering was door onderzoeksrechter Baltasar Garzón gemaand uiterlijk vandaag een aantal geheime stukken af te geven. In plaats daarvan heeft het kabinet deze procedure geblokkeerd door een eigen juridische procedure te starten over de vraag of de rechterlijke macht over geheime documenten van de staat mag beschikken.

Garzón is al enkele maanden tevergeefs bezig papieren van het ministerie van defensie op te vragen die te maken met de zogeheten GAL-commando's. Deze doodseskaders werden onder meer binnen het politie-apparaat opgezet. De GAL vermoordde in de jaren tachtig zeker 26 mensen die werden verdacht van terreurdaden in naam van de Baskische militante afscheidingsbeweging ETA. Volgens verschillende getuigenverklaringen waren meerdere leden van de regeringen onder González bij de GAL betrokken.

Aanvankelijk ontkende de regering eenvoudigweg het bestaan van documenten met betrekking tot de GAL. Nadat evenwel een aantal geheime stukken was uitgelekt in kranten, weigerde het ministerie van defensie de stukken af te geven met een beroep op de staatsveiligheid. Het gaat daarbij vooral om documenten van de Spaanse geheime dienst CESID. Garzón bestookte vervolgens het ministerie van defensie met verzoeken tot afgifte van de stukken. Gisteren deponeerde de regering zijn officiële weigering om de stukken af te geven bij een speciaal rechterscollege voor juridische conflicten. Volgens een verklaring van minister van defensie Pertierra moet de uitspraak van dit college een definitieve oplossing brengen in het conflict. De stap van de regering betekent een nieuwe vertraging in het onderzoek naar de GAL, waarin de betrokkenheid van de regeringen onder premier González centraal staat.