'Referendum schijnvertoning'; 99,9 procent van de Irakezen achter Saddam

BAGDAD, 16 OKT. De Iraakse bevolking heeft zich voor 99,96 procent achter haar leider Saddam Hussein geschaard. Dat blijkt uit de officiële uitslag van een gisteren gehouden referendum, die het regime vandaag bekendmaakte. De opkomst was vrijwel 100 procent. Het was de eerste keer sinds de afschaffing van de Iraakse monarchie en de eerste keer sinds het aan de macht komen van Saddam Hussein in 1979 dat de kiezers zich konden uitspreken. Tot dusver wees de Revolutionaire Commandoraad, die door de president wordt voorgezeten, de president aan.

De tekst op het referendumformulier luidde: 'Bent u het ermee eens dat Saddam Hussein voor nog eens zeven jaar president van de Republiek Irak dient te zijn'. Onder de 8,3 miljoen kiezers bevonden zich volgens de officiële opgave slechts 9.000 'niet-ja-stemmers'. Het merendeel daarvan betrof ongeldige stemmen, slechts een enkeling stemde nee. Er was geen tegenkandidaat en de stemming was niet geheim. Kiescommissies in de stemlokalen hielden toezicht op het stemgedrag en 'adviseerden' ja te stemmen. Stembiljetten waren op naam gesteld, zodat eventuele nee-stemmen zouden kunnen worden opgespoord. De uitslag stond daarom bij voorbaat vast, want Saddam heeft altijd op hardhandige wijze afgerekend met zelfs de geringste vorm van oppositie.

Niettemin presenteerde Bagdad het referendum vandaag als een 'democratische zege'. De vice-voorzitter van de regerende Revolutionaire Commandoraad, Izzat Ibrahim, die belast was met de organisatie van het referendum zei: “De Irakezen hebben ja gezegd tegen hun leider Saddam Hussein omdat ze van hem houden en hij van hen.” Verder sprak hij van een “belangrijk keerpunt in de geschiedenis van onze gezegende revolutie”. De vlucht van twee van Saddams schoonzoons naar Jordanië, in augustus, is waarschijnlijk een van de overwegingen geweest voor het houden van het referendum. Voor de zoveelste keer werd Saddam in het buitenland toen 'afgeschreven'. Bagdad had voor de volksraadpleging een groot aantal buitenlandse journalisten en waarnemers uitgenodigd. Maar geen enkele gerespecteerde politicus uit het buitenland nam de invitatie aan. De Russische ultra-nationalist Vladimir Zjirinovski was wel aanwezig. Hij had een urenlang gesprek met Saddam. Zjirinovski betitelde de uitslag van het referendum als “een overduidelijk antwoord op Westerse leugens”.

De Verenigde Staten en enkele van Iraks buurlanden, waaronder Koeweit en Saoedi-Arabië hebben het referendum een 'schijnvertoning' genoemd. Irak zucht al sinds 1990 onder een embargo van de Verenigde Naties, na zijn invasie van Koeweit in dat jaar; in februari 1991 werd het Iraakse leger door een inetrantionale troepenmacht weer uit het emiraat verdreven.

(AP, AFP, Reuter)