Nuis bepleit één publieke omroep in het jaar 2000

DEN HAAG, 16 OKT. De regeringsfracties PvdA, VVD en D66 ondersteunen het pleidooi van staatssecretaris Nuis (media) om één publieke omroep te vormen.

Nuis sprak zich vanochtend in een interview met de Volkskrant uit voor één publieke omroep in het jaar 2000 met één organisatie en één bestuur.

“Wat ik denk is dat er één publieke omroep dient te komen in dit land, waarvan ik persoonlijk hoop dat die in de eerste plaats een echte organisatie is. En dat die in de tweede plaats als het even kan de breedte blijft zoeken”, aldus Nuis. De staatssecretaris is van mening dat een reorganisatie van het publieke bestel nodig is om tegenwicht aan de commerciële zenders te kunnen bieden.

Kamerlid Van Heemskerck Pillis-Duvekot (VVD) is blij “dat er van de kant van het kabinet nu eindelijk eens duidelijkheid komt”. Van Heemskerck: “Het is buitengewoon belangrijk dat er een einde komt aan dat gedoe met die verzuilde groeperingen.” Kamerlid Van Zuylen (PvdA) is van mening dat Nuis al eerder met zijn standpunt naarbuiten had kunnen komen. “Het kan allemaal veel sneller. In zijn mediabrief van mei dit jaar liet Nuis al min of meer doorschemeren dat hij voorstander is van één omroeporganisatie.” Volgens Kamerlid De Koning (D66) heeft ook de vorming van een commissie die de toekomst van het publiek bestel gaat onderzoeken “veel te lang op zich laten wachten”.

Deze week wordt de samenstelling bekend gemaakt van de commissie die op verzoek van Nuis onderzoek doet naar taak en vorm van de publieke omroep, het aantal netten en de financiering. Volgens Van Zuylen is het aantal netten voor het publieke bestel afhankelijk van het effect dat de commerciële omroepen hebben op de reclame-inkomsten van de Ster. “Maar je zou ook kunnen zeggen dat met de komst van zoveel commerciële zenders juist geprobeerd moet worden om drie netten te handhaven.”

Vorige week kondigde Nuis al aan dat hij de omroepen op korte termijn wil dwingen om een centrale directie te vormen voor de drie publieke zenders. Dit moet voor volgend jaar september wettelijk zijn geregeld. Hij reageerde daarmee op voorstellen van een meerderheid van het NOS-bestuur. Dat wil alleen maar 'zendercoördinatoren' aanstellen die beperkte bevoegdheden krijgen over de uitzendschema's van de omroepen. Nuis is van mening dat deze voorstellen niet ver genoeg gaan om de slag met de commerciële omroepen aan te kunnen.