Nu moet ik ook leren leven

Vorige week maandag besloot Rob Harmeling dat de gisteren verreden klassieker Parijs-Tours zijn laatste optreden als professional zou worden. De 31-jarige coureur van TVM had genoeg van valpartijen, blessures en lichamelijke ongemakken. En daarbij: de tijd was gekomen om een maatschappelijke carrière op te bouwen. In zijn afscheidswedstrijd wilde de ook dit seizoen door blessures achtervolgde Tukker maar één ding: de finish halen. Daarin slaagde hij, al was het niet eenvoudig. Alsof hij met de beklimming van Alpe d'Huez bezig was, zo had hij moeten afzien in de laatste vijftig kilometer naar Tours. Maar hij koerste zoals hij altijd had gedaan: “alles of niets”. Het werd alles, want hij haalde de streep. Weliswaar als laatste, maar toch.

Vanochtend las Harmeling in de krant dat de organisatie zijn naam uit de uitslag heeft gehaald. Wegens overschrijding van de tijdslimiet met zes minuten. Hij kan er slechts om lachen. “Dat interesseert me niks. Ik ben niet afgestapt, ik wilde de wedstrijd uitrijden. Dat is me gelukt en daar gaat het om.”

In je laatste rit stond je je voorwiel af aan ploeggenoot Hendrik Redant. Waarom?

Hij was lek gereden op zo'n zestig kilometer voor de finish. Ik had het link kunnen spelen en gewoon door kunnen fietsen. Maar zo ben ik niet. Redant werd uiteindelijk vijfde. Ik heb het idee dat ik toch een bijdrage aan die klassering hebben kunnen leveren.

Na het afstaan van je wiel kreeg je het moeilijk?

Conditioneel zat ik stuk. In maart van dit jaar liep ik blessures op aan pols en schouder, waardoor ik drie maanden niets kon doen.

Hoe kijk je terug op je wielerloopbaan?

Het was een carrière met veel ups en downs. De hoogtepunten waren een ritzege in de Tour de France en dagoverwinningen in de Rondes van Nederland en Luxemburg. Een grote teleurstelling was dat ik uit de Tour van vorig jaar werd gezet. Ik zou aan een ploegleiderswagen hebben gehangen. En natuurlijk de blessures die me de afgelopen jaren dwars hebben gezeten.

Wat ga je nu doen?

Met mijn broer ga ik me richten op een bedrijfje in sportmassage-olie. Het zal wennen zijn. Ik ben altijd alleen maar met wielrennen bezig geweest. Nu moet ik ook leren leven.