Nieuwe strijd in het westen van Afghanistan

NEW DELHI, 16 OKT. In het westen van Afghanistan zijn het afgelopen weekeinde nieuwe gevechten uitgebroken tussen troepen van president Burhanuddin Rabbani en de Talibaan, een groep militante islamitische studenten die het afgelopen jaar heel Zuid- en West-Afghanistan heeft veroverd. Rond de hoofdstad Kabul lijkt de strijd tussen beide kampen intussen in een impasse te zijn geraakt. De gevechten in het westen kwamen als een verrassing omdat de volgelingen van Rabbani vorige maand in paniek de westelijke stad Herat en de omliggende provincies hadden ontruimd. Sindsdien leken de Talibaan het gebied volledig onder controle te hebben. Het plaatsje Islam Qala werd zaterdag echter door Rabbani's mannen ingenomen maar later heroverd door de Talibaan. De Verenigde Naties hebben inmiddels enkele medewerkers uit het grensgebied tussen Afghanistan en Iran geëvacueerd.

De Talibaan beschuldigen Iran ervan Rabbani's voormalige stadhouder in Herat, Ismail Khan, actief te steunen. Iran wijst dergelijke beschuldigingen echter van de hand. Niettemin is bekend dat het shi'itische Iran weinig moet hebben van de radicaal-sunnitische Talibaan. Rond Kabul, waar de Talibaan vorige week een offensief inzetten om de hoofdstad aan zich te onderwerpen, bleef de frontlijn ondanks wederzijdse artillerie- en raket-beschietingen vrijwel ongewijzigd. Wel maakten de Talibaan bekend dat ze 25 Rabbani-militairen gevangen hadden genomen.

Volgens een mededeling van het Internationale Rode Kruis zijn er bij de strijd om Kabul van de afgelopen dagen meer dan 500 mensen gewond geraakt. Voor het aantal doden waren geen cijfers beschikbaar. Anders dan de afgelopen jaren waren de meeste slachtoffers ditmaal militairen en niet burgers.