Nepagenten van Deadline nacht in cel

EIBERGEN, 16 OKT. De politie van Eibergen in de Achterhoek heeft donderdag twee medewerkers van het TROS-televisieprogramma Deadline gearresteerd. De medewerkers hielden bij Eibergen een alcoholcontrole. Volgens de politie deden ze zich daarbij voor als agenten.

De alcoholtest gebeurde nabij een Eibergse camping waar zevenhonderd agenten uit 21 landen het slotfeest vierden van een internationaal voetbaltoernooi. Eerder op de avond hadden de medewerkers zich volgens de organisatoren van het feest uitgegeven als freelancers van een regionale omroep. Het duo mocht om die reden opnamen maken van de feestende agenten.

De 'valse' alcoholcontrole werd door een feestvierende politieagent doorzien toen hij het duo herkende als de medewerkers van de regio-omroep. Hij hield de twee staande en droeg ze over aan de politie. Tijdens een fouillering bleek een van de mannen een verborgen videocamera en microfoon te hebben. De videobanden werden in beslag genomen. De Tros-medewerkers zijn na een nachtelijk verblijf in de cel vrijdagochtend vrijgelaten.

De rijksrecherche is vandaag een onderzoek naar het incident begonnen. Volgens de persofficier van justitie in Zutphen gaat het onderzoek “buiten de normale politie-kanalen om, omdat de politie zelf partij is”. Hij verwacht dat de rijksrecherche het onderzoek eind deze week zal afronden. De twee Deadline-medewerkers hebben tegen hun arrestatie een klacht ingediend. Over de inhoud van de klacht wil de persofficier “in het belang van het onderzoek” geen mededelingen doen.

De organisatoren van het feest overwegen een advocaat in de arm te nemen om uitzending van de filmbeelden te voorkomen. “Er staat niets op videoband dat het daglicht niet kan verdragen. De medewerkers van Deadline hadden natuurlijk gehoopt dat dronken agenten na afloop van het feest in hun auto zouden stappen. Maar alle feestvierders zijn netjes met gehuurde bussen weggebracht. Waar wij tegen protesteren is dat lieden onder valse voorwendselen filmen, louter met de intentie ons in een kwaad daglicht te stellen. Het feest had een besloten karakter. We beschouwen uitzending van de beelden als een inbreuk op de privacy”, aldus de organisatoren.

Jaap Jongbloed, eindredacteur van Deadline, ontkent dat zijn medewerkers onder valse voorwendselen filmopnamen hebben gemaakt. “We hebben een advocaat in de arm genomen omdat het politie-optreden naar ons inzicht niet door de beugel kan.” Hij weigert verder op het incident in te gaan. De opnamen die in Eibergen zijn gemaakt, waren bedoeld voor de uitzending van komende donderdag. Morgen beslist Jongbloed of de beelden dan worden uitgezonden.