Nederland uitgeschakeld op WK bridge in China

ROTTERDAM, 16 OKT. Titelverdediger Nederland is uitgeschakeld in de strijd om de Bermuda Bowl in Peking. Het team verloor dit weekeinde in de kwartfinale van Zweden met 182 tegen 227 imps (wedstrijdpunten) na 96 spellen. Twee jaar geleden, in Chili, was Nederland voor het eerst wereldkampioen geworden.

Hoewel de nederlaag tegen Zweden redelijk fors uitviel waren de vooruitzichten in het begin van de wedstrijd niet slecht. Na 32 handen stond Oranje met 26 imps voor. Daarna begonnen de Scandinaviërs hun achterstand in te lopen. Spel nummer 43 betekende de ommekeer. De Zweden slaagden erin aan beide tafels de manche te bereiken en te maken. Deze dubbele mancheswing van 13 imps kwam Holland niet meer te boven.

Daarna ging het oude euvel, problemen in de slemzone, het team steeds meer parten spelen. De voortekenen daarvan waren twee weken geleden al zichtbaar tijdens een oefeninterland op kasteel Onstein tegen - toevallig ook - Zweden. Met name het ankerpaar Nilsland-Fallenius heeft de gewoonte om, als het even kan, hoog in de boom te klimmen. Met slim afspel, gelukkige zitsels of een verkeerd startje, worden scherpe slems binnengesleept.

Zo bereikten Kirchhoff-Maas zes schoppen dat down ging omdat de troeven slecht zaten. Op de ander tafel zaten Fallenius-Nilsland in zes klaveren. Dat kan down als Westra met schoppenaas start en daarna de zijn partner een schoppenaftroever geeft. Een uiterst lastig parket voor de Rotterdammer die na lang en wikken wegen uiteindelijk maar met een ruiten startte, waarna het slem werd gemaakt.

Tot op heden werd het bridge gedomineerd door landen met een Angelsaksische of Latijnse achtergrond. Met opkomende landen als China en Indonesië zal die Westerse overheersing binnenkort wel afgelopen zijn. In China leek het er halverwege de kwartfinale op dat zich een historische wending zou voordoen. Gastland China stond toen voor tegen Frankrijk en Indonesië tegen het favoriete Amerika II. De Aziatische coupe slaagde uiteindelijk net niet. Frankrijk won nipt van de Volksrepubliek (196-193) en Indonesië dolf het onderspit tegen de Amerikanen (177-227). In de halve finale ontmoet Frankrijk Amerika II en speelt Zweden tegen Canada won van Zuid-Afrika.

In de strijd om de Venice Cup, het WK voor vrouwen, bereikte China wel de laatste vier, waarin het uitkomt tegen Amerika I. De andere halve finale gaat tussen favoriet Frankrijk en Duitsland.

    • Jan van Cleeff